Publicat la 2020-02-04

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

INTERVIU: “Credeam că știu multe despre CANCER”

6 min read

Natalia Arnaut a studiat medicina,  de profesie este medic obstetrician-ginecolog. La universitate a învățat toți factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân și era liniștită că nu avea nici unul dintre acești factori. Boala, din nefericire,  nu te întreabă: ce stare socială ai, ce mod de viață sau care este meseria ta.
Astăzi de “Ziuna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului”, am rugat-o pe una dintre învingătoarele acestei “experiențe” să ne povestească cum este să reușești.

M9: Când ați fost diagnosticată cu cancer de sân?

Natalia Arnaut: Am fost diagnosticată cu Cancer de sân la 2 zile după ce împlinisem 32 de ani. Duceam un mod sănătos de viață: alimentație corectă, sport, nu fumam, nu consumam alcool. Știam multe (sau credeam că știu) despre cancer.

M9: În ce stadiu era la momentul când ați aflat vestea?

Natalia Arnaut: Inițial s-a crezut că este un stadiu incipient, având în vedere dimensiunile tumorii și simptomatica, precum și rezultatele biopsiei primare. Dar, după investițigații mai detaliate s-a dovedit a fi o formă agresivă care a dat metastaze în coloana vertebrală, astfel s-a stabilit stadiul IV al bolii.

M9: Care au fost simptomele ce v-au dat de știre că trebuie să ajungeți la un control?

Natalia Arnaut: Simptome erau, dar nu le-am acordat suficientă importanță. Aveam un mic nodul în sân care apăruse exact după ce înțărcasem copilașul. Știam că glanda mamară are nevoie de timp să se restabilească după lactație, de aceea nu-mi făceam griji. Aveam și dureri de spate, dar le atribuiam faptului că petreceam mult timp în sala de operații și faptului că-mi duceam deseori copilașul mai mic în brațe. M-a pus în gardă faptul că mi-am depistat un ganglion limfatic mărit în fosa axilară. Chiar a 2-a zi am făcut examenul ultrasonografic, apoi consultația mamologului și biopsia. La 15 februarie 2019 aveam deja stabilit diagnosticul.

M9: Care a fost prima reacție atunci când ați auzit acest verdict?

Natalia Arnaut: Mi-i greu și acum să retrăiesc emoțiile pe care le-am avut când am auzit acest verdict. A fost un amestec de frică, durere, disperare, dezorientare și negare. Am plâns mult, cum nu am plâns niciodată până atunci.

 

“Dintr-un om activ, cu aspirații și dorință de viață mă transformasem într-o legume”

 

M9: În ce fel v-a schimbat viața această experiență?

Natalia Arnaut: La început nu aveam de unde să știu că această experiență îmi va schimba viața în bine. Da, în bine. Nu regret nimic din ceea ce s-a întâmplat cu mine. Am avut un an în care am înțeles cât de puternică pot fi și cât de minunate sunt toate aspectele vieții. Am cunoscut bunătatea și generozitatea oamenilor, am descoperit potențialul spiritului și gândurilor noastre. Am fost norocoasă să fiu una din participantele taberei de recuperare Run Pink Retreat unde am învățat să simt și să cred. Deci, chiar dacă pare greu de crezut, cancerul a venit în viața mea pentru a-mi schimba viața în bine.

M9: Cât de greu a fost tratamentul spitalicesc? Dar cel moral?

Natalia Arnaut: Tratamentul medicamentos a fost o adevărată provocare. Dintr-un om activ, cu aspirații și dorință de viață mă transformasem într-o legumă. Dintre toate efectele adverse (grețuri, slăbiciuni, căderea părului) totuși cea mai gravă a fost depresia. Dar, iarăși, datorită faptului că am fost înconjurată de oameni minunați, de o familie iubitoare, am făcut față acestei perioade deloc ușoare. După ce am petrecut 3 zile împreună cu fetele de la Run Pink Retreat, unde a lucrat cu noi psihologul, am făcut yoga, jurnaling, terapie prin artă, am căpătat noi forțe și am crezut cu adevărat că totul este posibil.

 M9: Cum v-ați pregătit de “luptă”?

Natalia Arnaut: Nu-mi place cuvântul “luptă” și eu nu am luptat (deși toți mă numeau “luptătoare”, ” învingătoare”). Eu am descoperit în această perioadă psihosomatica și am înțeles cauzele emoționale ale bolii. Am învățat să accept și să o iubesc, să-i fiu recunoscătoare pentru tot ce mi-a adus (chiar dacă inițial a fost foarte dur). Am folosit medicina clasică și anume chimioterapia + terapia tarjet, dietoterapia + produse naturiste (intre timp am devenit specialist în naturopatie) + psihoterapia (cu meditații, vizualizări).

 M9: Ce lecție ați învățat din această provocare?

Natalia Arnaut: Am învățat multe lecții, dar cea mai importantă este că viața trebuie trăită aici și acum savurând fiecare clipă. Am înțeles că pot fi fericită chiar și în perioada tratamentului. Motto-ul meu a devenit : “Life isn’t about waiting for the storm to pass… It’s about learning to Dance in the rain.”

 

“L-am descoperit pe Dumnezeu, dar asta nu a schimbat relația mea cu biserica și religia”

 

M9: Deobicei când suntem afectați de un șoc imens, așa cum l-ați trăit, avem tendința de a merge la biserică pentru a ne ruga. Ați procedat la fel?

Natalia Arnaut: Datorită acestui eveniment l-am descoperit pe Dumnezeu, am simțit că îmi este aproape și că mă iubește, dar asta nu a schimbat relația mea cu biserica și religia. Credința mea a devenit foarte puternică, dar asta nu m-a făcut un om mai religios.

M9: Când ați ajuns la momentul când vi s-a spus că totul este bine. Care a fost primul gând la care v-ați gândit?

Natalia Arnaut: Țin minte foarte bine orele pe care le-am petrecut așteptând rezultatele tomografiei pe care am făcut-o după finisarea chimioterapiei. Au fost câteva ore pe care le-am petrecut într-o rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu pentru că m-a vindecat (deși încă nu știam rezultatul). Am crezut atât de mult în reușită încât am primit foarte calm informația că totul e bine.

M9: Acum, cum vă mențineți starea de sănătate?

Natalia Arnaut: Acum continui cursul de target-terapie ( mai am câteva ședințe) plus naturopatia. Cred foarte mult în puterea vindecătoare a naturii, în capacitățile de autovindecare ale organismului. Fac sport aproape zilnic, în mare parte yoga, tind spre un corp mai sănătos decât am avut vreodată. Și desigur nu uit despre aspectul spiritual cognitiv. Lucrez zilnic asupra emoțiilor și fac loc doar gândurilor frumoase.

M9: Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe o femeie care tocmai a fost diagnosticată cu cancer de sân?

Natalia Arnaut: O femeie diagnosticată cu cancer ( indiferent de formă, stadiu) trebuie să știe că este nevoie de o abordare holistică, adică vindecarea survine atunci când persoana este tratată în întregime : trup, minte, spirit și emoție. Trebuie să se elibereze de paradigmele toxice precum “Cancerul este o boală incurabilă” sau ” Cancerul este o pedeapsă pentru păcate” Ștergeți aceste paradigme sau schimbați-le pe unele mai ecologice. Boala o creează organismul pentru a ne transmite un mesaj. Doar noi suntem în stare să înțelegem acest mesaj, să-i mulțumim corpului pentru el și să ne eliberăm de tot ce a fost toxic în viața noastră. Cancerul se tratează. Cancerul este o boală că oricare alta. Această experiență chiar poate aduce lucruri frumoase în viața ta dacă îți deschizi inima și vrei să le descoperi.

 

“Fericirea se află în interiorul nostru…”

 

M9: Când și unde ați fost cea mai fericită în perioada tratamentului?

Natalia Arnaut: În brațele celor dragi.

M9: Care este conceptul de fericire absolută?

Natalia Arnaut: Fericirea se află în interiorul nostru, iar fericirea absolută este atunci când înțelegi acest lucru.

M9: Dacă ați fi în fața lui Dumnezeu, ce ia-ți spune?

Natalia Arnaut: Mulțumesc.

M9: Starea sufletească actuală?

Natalia Arnaut: Echilibru.

 

AUTOR: Diana Botnaru

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.