Publicat la 2020-12-08

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Încă nu ai reușit să-ți cumperi anvelope de iarnă? Te ajutăm cu alegerea

4 min read

Vremea de afară prognozează înghețuri și ninsori în cea mai apropiată perioadă. Fiecare proprietar de automobil trebuie să fie pregătit pentru aceste schimbări, atât din perspectiva modul de conducere, cât și a echipării corespunzătoare a mașinii. Primul lucru în listă este schimbarea cauciucurilor. Însă, din motiv că nu trebuie să cumperi în fiecare an un set nou, s-ar putea să uiți regulile de bază în selectarea unor anvelope calitative. Nu-ți face griji, ți le amintim noi.

Când trebuie să schimbi anvelopele pe cele de iarnă?

Conform legislației în vigoare, din Republica Moldova, nu există o dată calendaristică exactă care ar impune șoferii să schimbe cauciucurile la automobil. Factorii care influențează aspectul dat țin condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, chiar dacă iarna începe în decembrie și se termină în februarie, perioada în care transportul auto este supus riscului începe mai devreme și se termină mai târziu. De regulă, aceasta se întâmplă încă din luna noiembrie și se termină la final de martie. Prin urmare, dacă carosabilul este acoperit polei, gheață sau zăpadă, conducătorii sunt obligați să echipeze sau să le aibă deja pregătite corespunzător mașinile.

Așa cum deja temperaturile pe timp de noapte ajung la valori negative, este momentul potrivit să cumperi un set nou de pneuri. Dat fiind faptul că aceasta este o investiție destul de mare, pentru a profita de prețuri avantajoase alege magazinul online Fantastic.md. Aici ai acces la o gamă largă de anvelope în Chișinău, de la diferiți producători internaționali, precum Achilles, Continental, Dunlop, Greenlander și mulți alții, cu livrare în orice colț al țării.

Ce tip de anvelope pentru iarnă să aleg?

Pe lângă faptul că pneurile trebuie să sporească gradul de siguranță în timpul participării la trafic, acestea au drept scop să asigure și un anumit grad de confort în timpul conducerii. Prin urmare, producătorii propun câteva tipuri de anvelope, care se potrivesc în diferite condiții climatice și pentru diferite carosabile.

Anvelopele simetrice. Acestea sunt opțiunea clasică și cea mai uzuală – cu golurile transversale medii, canalele longitudinale largi și o înălțime a profilului de 7-8 mm. Astfel de pneuri se potrivesc șoferilor care preferă să conducă calm și sigur pe timp de iarnă. Dar, trebuie să înțelegi că grămezile prea mari de zăpadă sunt un pericol. În schimb, prețul mai mic și durabilitatea compensează prudența de care trebuie să dai dovadă.

Anvelopele direcționale. Cauciucurile date au un profil special, în formă de V. De regulă, acestea au indice de viteză mai mare, se descurcă bine pe traseele umede și în curbe. Experiența de utilizare este pe cât se poate de plăcută și similară cu cea a anvelopelor de vară. Însă, nămolurile adânci, crustele de gheață și zăpada pot fi un obstacol destul de semnificativ. Așa cum carosabilele din Moldova încă nu sunt pregătite pentru tranziția la pneuri de tip european, acestea se vor potrivi șoferilor care preponderent conduc pe autostrăzi și drumuri din străinătate.

Anvelope asimetrice. O invenție relativ recentă cu desenul profilului împărțit în două părți. Una dintre acestea este asemănătoare pneurilor clasice, asigurând o bună aderență cu asfaltul. A doua parte, care se află pe interior, oferă funcție de off-road, pentru zăpadă și nămol. Aici trebuie să reții că, deși profilul își îndeplinește funcția, o face doar pe jumătate, deoarece doar atât ocupă din întreaga suprafață a anvelopei. Corect ar fi să le numim o alternativă pentru cele clasice, cu unele calități îmbunătățite, dar la un preț mai ridicat.

Alte aspecte importante care trebuie să le iei în considerare

Odată ce ai decis tipul de pneuri pentru care vrei să optezi, este cazul să mai acorzi atenție la câteva detalii. În primul rând, chiar dacă aparent cumperi anvelope noi din MD, data de fabricare nu trebuie să depășească o perioadă mai mare de 2-3 ani. În caz contrar riști să cumperi un produs care și-a pierdut proprietățile, ceea ce nu este deloc sigur pe timp de iarnă.

Anvelopele sunt unul dintre elementele care se uzează cel mai rapid la o mașină. Prin urmare, durabilitatea joacă un rol extrem de important. Producătorii indică valoarea Treadwear pe partea laterală. Punctul de plecare este cifra 100, care vorbește despre faptul că pneurile vor rezista aproximativ 50.000 km, în funcție de condițiile de exploatare. Deci, cu cât e valoarea mai mare, cu atât vor servi mai mult.

Nu este secret că roțile suportă întreaga greutate a autovehicolului. Astfel, producătorii determină sarcina normală pentru fiecare roată și o indică pe anvelopă. Experții recomandă ca valoarea indicelui de încărcare să fie în jur de 30-35% din masa brută a mașinii. La fel, nu uita să acorzi atenție și la certificările produsului. Dacă este scrisă litera E, atunci acesta corespunde standardelor Uniunii Europene, în cazul DOT e vorba despre Statele Unite. Unele pneuri de iarnă corespund parametrilor adoptați pe ambele continente.

Nu uita că anvelopele de iarnă, în primul rând, trebuie să-ți asigure siguranța în timp ce participi la trafic. Deci, este extrem de important să alegi un produs calitativ, care să corespundă condițiilor de vreme, drumurilor și confortului de care ai nevoie. Pentru aceasta, este suficient să iei în considerare recomandările menționate anterior și sigur nu vei da greș.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.