Publicat la 2020-03-19

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Gânduri de… EMIGRANT: Pandemia de COVID-19, trăită de o moldoveancă din Irlanda

2 min read

Fiind în Irlanda 🇮🇪, dar urmărind ce se întâmplă în Moldova 🇦🇩 în această criză epidemiologică, vin cu următoarele observații:

➡️ În Irlanda autoritățile ies zilnic în conferințe de presă sau în direct la diverse instituții media cu informații actualizate despre evoluția pandemiei și măsurile întreprinse. Măsurile întreprinse se referă la stoparea răspândirii virusului, diagnosticare, tratament, scheme de susținere financiară a celor rămași fără muncă în această perioadă, amânarea plății creditelor, despre regimul continuu al lanțurilor de aprovizionare, respectiv, al magazinelor alimentare și ultima, cu scop de recomandare pentru proprietarii caselor să amâne plata chiriilor pe o perioadă de 3 luni (să vedem cum proprietarii urmează recomandarea…)

➡️ Nu observ populism în declarațiile oficialilor 🇮🇪 Ba, din contră, se arată foarte organizați și pegătiți pentru a face față unei agravări a situației.

 N-am auzit niciun reproș cetățenilor, dar nici turiștilor că ar fi iresponsabili și vinovați pentru răspândirea virusului, chiar dacă puburile n-au respectat regulile de dispersare și limitarea numărului vizitatorilor. A urmat imediat închiderea de tot a acestora (Glumă irlandeză: Nici Dumnezeu n-a reușit vreodata să închidă puburile 🍀)

🚻 Oamenii #StauInCasă, chiar dacă e doar recomandare. Nu este încă interdicția de a ieși din casă, transportul public functioneaza in ritm normal.

🚻 Oamenii au încredere în guvernul lor 🇮🇪, chiar dacă până mai ieri politicienii erau aspru criticați, mai ales că Irlanda este în perioada de după alegeri parlamentare și coaliția de guvernare încă n-a fost creată. Guvernului Varadkar i-a revenit misiunea grea de a se isprăvi cu criza actuală pe ultima sută de metri a mandatului.

🇦🇩 Inițial avusei intenția să scriu în comparație cu situația din Moldova, dar renunț la această idee. Nu vreau să vorbesc din poziția unei diasporene care-și critică propria țară. Sunt fizic în Irlanda, dar sufletul, gândurile și inima mi-au rămas în Moldova, alături de cei dragi. Vom depăși și această criză!

AUTOR: Ecaterina Meaun

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.