Publicat la 2021-03-02

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Galina Vieru: ,,Sunt un actor pe scena culorii care-și scrie piesele și le joacă pentru împăcarea și cunoașterea de sine”

5 min read

Galina Vieru este omul care simte prin culori și trăiește prin vers… Versurile ,, le frământă ca pe niște pâini din sentimente”, iar pe scena culorii este ,,un actor”. Crede că o reușită în artă ascunde ani lungi de exercițiu și le-ar mulțumi pictorilor din secolele trecute pentru capodoperele ce au schimbat lumea spre bine. Pe timp de pandemie inspirația a fost la ordinea zilei, astfel nu a avut timp de pauze în pictură și timp de pierdut. Pictorul Galina Vieru ar vrea să creeze pentru oameni o lume unde poți evada regăsindu-te.

M9: Cum a început călătoria dumneavoastră în lumea artei?

Galina Vieru: Fiind o ,,piticanie” de copil cu părul blond și mereu prin toți copacii, am crescut desenând, peste ,,pereții ce nu stăteau la locul lor”, praguri, uși, cărți, caiete și desigur propriile mâini. Casa părintească, școala, au fost primele mele galerii, după care Facultatea de Arte, Galeria ,,Brâncuși” din Chișinău, iar azi creațiile mele circulă prin toată lumea.

M9: Și atunci care este sursa inspirației Dvs?

Galina Vieru: Inspirația poate fi orice, un nor, o floare, o pereche de ochi, o amintire, un vis, un zbor, un om, totul depinde cum simți și cum treci toate acestea prin tine. La moment depăn tema iei, femeia, continuitatea, frumusețea…

M9: Care este legătura dintre versul Galinei Vieru și picturile acesteia?

Galina Vieru: În ambele reflect trăirile interioare. Le frământ ca pe niște pâini din sentimente. Le coc la lumini diferite și le împart dorind un simplu lucru – să bucur.

M9: Munca artiștilor deseori este caracterizată prin individualitate, Dvs pictați pentru public sau pentru sine?

Galina Vieru: Sunt un actor pe scena culorii care își scrie piesele și le joacă pentru împăcarea și cunoașterea de sine, pentru a percepe lumea mai profund, pentru a radia ceea ce se ascunde în adâncimi de suflet, pentru a dezvolta talentul și a împărți cu publicul bucuria de a fi.

,,Le-aș mulțumi în primul rând pentru capodoperele ce au schimbat lumea spre bine”

M9: Dacă ați avea posibilitatea să discutați cu un pictor al secolelor trecute, cine ar fi acesta?

Galina Vieru: Dacă aș avea acest privilegiu l-aș îmbrățișa pe Van Gogh, pentru toată singurătatea lui și pentru splendoarea care curge din pictura ce-a lăsat-o moștenire umanității. Aș sorbi o cafea cu August Renoir, admirând în liniștea culorilor așternute cu tușele pe pânză. M-aș plimba cu Claude Monet printre nuferi ascultând cu sete și drag un adevărat maestru al luminii. Am o listă întreagă în gândurile mele cu mari personalități cărora le-aș mulțumi în primul rând pentru capodoperele ce au schimbat lumea spre bine.

M9: Câte ore de muncă ascund culorile ,,vii” puse pe hârtia albă?

Galina Vieru: O reușită în artă ascunde ani lungi de exercițiu. Culorile vii se aștern uneori foarte ușor, ca o zăpadă și mai lent alteori, ca un lan de grâu. Timpul investit în lucrări e diferit, totul depinde de nivelul de inspirație sau măiestrie.

M9: Câte picturi aveți adunate în palmares?

Galina Vieru: Un buchet destul de bogat, probabil încet, ușor, se apropie de o mie, dar niciodată nu am încercat să le număr. Poate și au depășit această cifră, principal e ce transmit ele.

M9: Aveți vreo lucrare la care țineți mai mult… care este lucrarea cea de ,,suflet”?

Galina Vieru: Ah, ce greu e să spui doar unei lucrări că e ,,de suflet”… Țin în mod deosebit la o pictură al cărui titlu vorbește de la sine despre importanța ei ,,Altarul casei mele”. Când am pictat-o, mama era alături și lumina ei a rămas în această icoană, pe aceste perne, în aceste culori… Mai multe picturi îmi sunt de suflet, cam toate fiind legate de casa părintească, de sat, de dor.

M9: Cum s-a reflectat pandemia asupra procesului dvs creator?

Galina Vieru: Pandemia m-a pus la lucru, fără pauze și timp de pierdut. Această perioadă grea pentru mulți, a fost plină de culoare, versuri și experiențe noi pentru mine. La un moment dat am renunțat la buletinele de știri și a venit din belșug inspirația. Fiecare floare, nor, om, casă, poartă, ie mă inspira pentru a picta și pentru a scrie.

                           ,,…să deschidă prin creație noi ferestre spre Dumnezeu”

M9: Pictorul Galina Vieru ar vrea să…

Galina Vieru: …lecuiască răni adânci și suflete triste prin pictură și versuri, să dăruie bucurii, senin și frumos, să creeze pentru oameni o lume unde poți evada regăsindu-te, să-și învețe copiii să trăiască prin artă, să semene albastru în inimi și să deschidă prin creație noi ferestre spre Dumnezeu.

M9: Dar Galina Vieru – omul?

Galina Vieru: Omul Galina Vieru vrea să călătorească în jurul lumii pentru a cunoaște alte civilizații și noi culturi, să zboare cu un balon de-asupra norilor, să privească stelele prin telescop, să meargă desculț pe iarbă, să cucerească munți, să vadă Planeta Albastră din spațiu, să-și realizeze visele, să dăruie iubire și făcându-și familia fericită zi de zi, să lase urme frumoase pe acest Pământ.

M9: Urmele frumoase pe Pământ fiind?

Galina Vieru: …dragostea mea pentru pictură, poezie, pentru neam. Mi-aș dori ca lucrările mele să pătrundă în sufletul oamenilor, să-i îndemne să gândească frumos, să valorifice esteticul și să se înalțe spre noi culmi prin creativitate, cultură, prin modul unic de a fi. Urmele pe care le voi lăsa prin expoziții, cărți, ilustrații, grafică, pictură, vor fi niște ferestre deschise în sufletul meu spre lumina inimilor oamenilor. …spre lumina din inimile oamenilor.

AUTOR: Victoria Surdu

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.