Publicat la 2019-02-06

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

FOTO: Vlad Filat, adus la judecătorie în cel de-al doilea dosar. Fostul premier a vorbit cu presa şi chiar a afişat şi un zâmbet

2 min read

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost adus la judecată în cel de-al doilea dosar în care este cercetat pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Filat a fost adus în sala de judecată de mai mulţi mascaţi. Acest a răspuns şi la câteva întrebări ale jurnaliştilor. Potrivit lui Vlad Filat, noul dosar intentat pe numele său este o comandă politică, în prag de alegeri parlamentare.

Mai mult ca atât, ex-premierul Republicii Moldova a şi schiţat câteva zâmbete atunci când a fost adus în sala de judecată.

VICTOR MUNTEANU, avocatul fostului premier Vlad Filat

În şedinţa preliminară care a avut loc astăzi am înaintat mai multe cereri către instanţa de judecată şi acestea se referă la, în primul rând, modul în care a fost sesizată instanţa de judecată. Codul de procedură penală expres prevede că în instanţa de judecată dosarul este expediat de către acelaşi procuror care a întocmit rechizitoriul…Este un viciu fundamental. O altă cerere înaintată este declararea nulităţii mai multor probe în acest caz pentru că, cu regret, exact cum s-a întâmplat şi în cauza precedentă, există foarte multe documente care nu sunt certificate, au fost obtinute contrar normelor legale. În cadrul acestei cauze penale, majoritatea documentelor nu au fost adminsitrate corect.

Vlad Filat este învinuit că ar fi săvârșit infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, în perioada anului 2013, fostul premier ar fi urmărit scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, și ar fi fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

REDACTOR: Liviu Damian

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.