Publicat la 2021-03-17

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

FOTO: „Nu poți reda prin cuvinte câtă muncă necesită arta”

2 min read

Dorel Crețu are 19 ani și știe să mânuiască creionul încă din copilărie. Dorel povestește că marea lui pasiunea a fost întotdeauna desenul, iar de mai bine de 3 ani, acesta și-a transformat pasiunea într-o afacere: desenează portrete în creion simplu.

sursa foto: arhiva personală

„Lucrările mele au ajuns în întreaga lume”

După ce a terminat colegiul de arte plastice, Dorel a început să privească diferite videouri pe youtube a pictorilor și a studiat mai multă informație despre desen, ca într-un final să-și ia inima în dinți și să realizeze prima lucrare.

„Având puțin curaj, că parcă-parcă am înțeles ceva, am vrut să văd dacă o să-mi reușească, așa că la începutul anului 2018 am desenat primul portret. Și pentru că reacțiile au fost pozitive, iar oamenii spuneau că desenul seamănă izbitor cu fotografia, mi-a fost un semn că trebuie să continui”, spune tânărul.

sursa foto: arhiva personală
sursa foto: arhiva personală
sursa foto: arhiva personală

Deși la început i-a fost foarte greu și a fost nevoit să treacă peste critică și piedici, Dorel povestește că, cu multă muncă și răbdare și-a văzut scopul realizat.

„Din tot ce am privit pe internet cel mai tare m-a impresionat tehnica „hiperrealist”, pentru că este o tehnică foarte complicată și îmi plăcea cum arătau portretele. Această tehnică are nivel de dezvoltare, cu fiecare desen aflu lucruri noi și până astăzi. Tehnica asta mă face să fiu prezent 100% cu concentrație și răbdare”, povestește Dorel.

„Nu poți reda prin cuvinte câtă muncă necesită arta”

sursa foto: arhiva personală
sursa foto: arhiva personală

Dorin spune că 10% contează talentul, restul 90% sunt muncă, pentru că, cât de tare nu ai fi pasionat, talentul se pierde dacă nu este dezvoltat prin muncă. Timpul dedicat unei lucrări variază de complexitatea acesteia și de starea emoțională a pictorului.

„Un portret care să iasă bine are mai mulți factori care contribuie la asta: calitatea creioanelor, a foilor, emoțiile din fotografii…toate sunt legate. Cea mai rapidă lucrarea am realizat-o în aproximativ 5h, iar cea mai lungă perioadă la o lucrare a fost jumătate de an”, spune tânărul.

sursa foto: arhiva personală
sursa foto: arhiva personală

Prețul unui portret în creion simplu începe de la 50€ .

„Banii pentru pasiune trebuie să fie un instrument, nu motivație”, menționează tânărul.

AUTOR: Diana Botnaru

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.