Publicat la 2021-03-21

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

FOTO: În zilele când mor zeci de oameni, printre care și medici, iar sistemul e la limită, lăcașele sfinte sfidează orice normă epidemiologică

2 min read

În timp ce zilnic sunt înregistrate sute de cazuri de COVID-19, iar medicii pleacă la îngeri din cauza complicațiilor provocate de coronavirus și a imposibilității de a mai face față acestui virus, bisericile din țară continuă să oficieze slujbe cu zeci de enoriași, care nu respectă principalele norme impuse la nivel mondial: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice etc.

Un caz elocvent a fost înregistrat, chiar în această dimineață, la slujba oficiată de Î.P.S. Vladimir, care nu purta mască de protecție, de altfel nici ceilalți clerici nu aveau mască, iar enoriașii care au venit să se roage la cel de SUS purtau masca necorespunzător, iar de distanța fizică nici vorbă nu putea fi.

Slujba a fost transmisă în regim LIVE și la posturile publice de radio și televiziune: Radio Moldova și Moldova 1. De asemenea, din imagini se vede cum Î.P.S. Vladimir taie din anafură –  pâine care se împart credincioșilor ortodocși la sfârșitul liturghiei – fiind fără mănuși. Acele bucățele, ulterior au fost împărțite enoriașilor.

Între timp, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău a dispus că:

  • Este restricționată deplasarea populației, desfășurarea adunărilor în masă, efectuarea vizitelor neesențiale la bănci sau oficii poștale.
  • Instituțiile preșcolare activează cu prezența fizică a copiilor, însă cu respectarea strictă a normelor antiepidemice.
  • Procesul educaționali în instituțiile de învățământ primar și secundar, dar și activitatea extrașcolară continuă la distanță.
  • Se interzice aflarea în spațiile publice a grupurilor mai mari de trei persoane.
  • Se interzice aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului fără necesitate stringentă.

Ieri, 20 martie 2020, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Î.P.S. Vladimir unde au punctat despre cum “Împreună trebuie să depunem eforturi pentru a opri pandemia și a avea grijă de cetățeni – să rugăm oamenii să poarte mască și să păstreze distanța, să-i îndemnăm să evite grupurile mari și să aibă grijă de cei aflați la nevoie. Împreună putem contribui la eforturile de vaccinare a cetățenilor și, astfel, proteja viețile oamenilor și reveni mai repede la normalitate.”

foto: facebook.com/maia.sandu

Din 1 aprilie slujbele religioase se vor desfășura în aer liber, cu păstrarea distanței fizice de minim un metru, utilizând sisteme de sonorizare sau transmiterea online.

Precizăm că, numărul total al cazurilor de COVID-19 din Republica Moldova a depășit 210 mii.

AUTOR: Diana Botnaru

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.