FOTO: Cum e să faci birding printre împușcături sau cât va mai dura iadul pentru păsările din sudul Moldovei

71601306_2543525215709387_7502748794514046976_o.jpg

foto: Lacul Comrat. autor: Carabulea Vitalie

Lacurile de la Comrat, Congaz, Taraclia, Manta și Beleu, toate se află în sudul Republicii Moldova și sunt considerate de către ornitologi locuri bune pentru păsări. Doar că acum câteva zile, pe primele patru lacuri nu era nicio pasăre. Fuseseră speriate și hăituite de cei care vânau prin stuf, scrie pe pagina sa de facebook, Siliva Ursul, care împreună cu câțiva colegi au făcut birding în sudul Republicii Moldova.

foto: Lacul Comrat.
autor: Carabulea Vitalie

Pentru a le convinge să vină, vânătorii folosesc chemători care imită sunetul de rață (teoretic, chemătorile electrice sunt interzise de lege, cele manuale sunt permise). Unii pun pe suprafața apei atrape (rațe din plastic care imită păsările): le pun pe oglinda apei ca să convingă rațele să aterizeze acolo, căci păsările au impresia că pe apă se află surate de-ale lor și nu sunt amenințate de nici un pericol. În lege nu scrie nimic de atrape (dacă sunt permise sau nu), drept pentru care sunt folosite într-o veselie, mai menționează Siliva Ursul.

foto: Chirighiță cu obraz alb (Chlidonias hybrida). Lacul Manta.
autor: Silvia Ursul

La capitolul împușcături, la Manta au fost văzuți vânători care se împărțeau pe echipe și împușcau către păsări din diverse părți. Pe jos au fost găsite două cadavre de păsări, care probabil au primit niște gloanțe rătăcite: o chirighiță cu obraz alb (Chlidonias hybrida) și un corcodel mare (Podiceps cristatus). Corcodelul era dosit undeva sub un tufiș de pe mal, probabil aruncat de vreo persoană. Tot pe Manta, Siliva Ursul împreuna cu echipa au numărat minim 18 ascunzători artificiale, numite hide-uri, făcute de braconieri. Hide-urile stau de minim 4-5 ani.

foto: Lacul Manta. Hide-uri pe lac.
autor: Gheorghe Țîcu

Precizăm că, Manta face parte din situl Ramsar Nr.1029 “Lacurile Prutului de Jos” și Aria de Importanță Avifaunistică „Prutul Inferior și lacurile Beleu-Manta”. Din iulie anul trecut, zona face parte și din Rezervația biosferei „Prutul de Jos”, fondată pe o suprafață de 14771,04 ha, în hotarele administrativ-teritoriale ale raionului Cahul, localitățile: s. Brînza, s. Cîșlița-Prut, s. Colibași, s. Crihana Veche, s. Giurgiulești, com. Manta, s. Slobozia Mare, s. Vadul lui Isac și s. Văleni. Potrivit vânătorilor despre acest lucru se știe, dar spun că zona nu este delimitată și nu e clar unde e arie protejată și unde nu.

Contactat de Siliva Ursul, Inspectoratul de Mediu Cahul s-a arătat neputincios în fața fenomenului și susține că este nevoie de realizat și de pus în aplicare un plan de management în care să fie indicat clar unde se poate vânat și unde nu. Cât privește, utilizarea chemătărilor și atrapelor, Inspectoratul pentru Protecția Mediului Comrat a declarat că este permisă folosirea acestora și că vânătoarea e legală.

Secretarul de stat Iuliana Cantaragiu, care a fost anunțată de aceste cazuri a luat legătura cu instituțiile responsabile pentru a prelua și a analiza cazurile.

REDACTOR: Vitalie Guțu

Top