Publicat la 2019-03-30

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Fără vize în Europa pentru… canadieni. Află de când se va întâmpla acest lucru

2 min read

Începând cu anul 2021, pentru a călători în anumite țări din Uniunea Europeană, canadienii vor avea nevoie de o autorizație de călătorie numită ETIAS de la European Travel Information and Authorisation System. Dar, contrar a ceea ce s-a vehiculat în anumite publicații quebecheze și românești, aceasta nu este o viză, anunţă accentmontreal.com.

În prezent, canadienii, alături de cetățenii altor 60 de state ale lumii, pot călători fără viză în spațiul Schengen, cu condiția ca șederea lor să nu depășească 90 de zile. Din 2021, Uniunea Europeană a decis să introducă o cerință suplimentară pentru cetățenii acestor țări, o autorizație de călătorie numită European Travel Information and Authorisation System (ETIAS). Această autorizație va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la data expirării pașaportului și va permite un număr nelimitat de intrări în spațiul Schengen.

Spațiul Schengen include 22 de țări din UE – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Slovenia și Suedia – și patru țări cu statut de membre asociate, dar care nu sunt parte a Uniunii – Islanda, Elveția, Norvegia și Liechtenstein (acestea fac parte din European Free Trade Association).

Acest sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile este inspirat de cel american numit ESTA – Electronic System for Travel Authorization, care a devenit obligatoriu în ianuarie 2009. ESTA este pentru cetățenii țărilor care pot intra în Statele Unite fără viză (Visa Waiver Program). Așadar, ETIAS nu este o viză impusă americanilor de către europeni, ci o măsură suplimentară de securitate similară celei pe care SUA a adoptat-o acum un deceniu.

REDACTOR: Diana Botnaru

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.