Publicat la 2020-08-05

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Explozia catastrofală de la Beirut NU s-a produs pe nava care se afla sub pavilionul Republicii Moldova

2 min read

Explozia catastrofală de la Beirut NU s-a produs pe nava care se afla sub pavilionul Republicii Moldova. Informaţia a fost confirmată pentru TVR Moldova de către directorul adjunct al Agenţiei Navale a Republicii Moldova. Precizările vin în contextul în care Agenţia de Presă rusă TASS a scris că deflagraţia a fost provocată de nitrat de amoniu transportat pe o navă aflată sub pavilion moldovenesc.

Presa din Liban notează că, în urma şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a ţării, la baza exploziei din portul Beirut ar fi stat 2750 de tone de nitrat de amoniu. Cantitatea mare de substanţe chimice a ajuns în Liban în anul 2014, pe cargoul Rhosu,s aflat atunci sub pavilionul Republicii Moldova. Nava fusese înregistrată la 23 februarie 2012 în Registrul Naţional al Navelor Maritime, iar mai apoi a fost exclusă.

VADIM PAVALACHI, director adjunct, Agenţia Navală

A fost radiată forţat din registrul de stat din anul 2014. Respectiv, de 6 ani nava nu se află sub pavilionul Republicii Moldova. Conform legii în cazul în care armatorul nu achită confirmarea anuală – prelungirea pentru un an a certificatului de pavilion sub Republica Moldova legislatorul e obligat să radieze forţat nava. Totodată, din cauza unei defecţiuni tehnice şi cel mai probabil că nu a fost posibil de reparat din cauza ordinului financiar – nava a fost abandonată în portul dat.

De fapt, deflagraţia nici nu s-a produs la bordul navei ci ar fi avut loc la depozitul maritim unde erau depozitate și confiscate cele 2750 de tone de nitrat de amoniu. Chiar și așa, Republica Moldova se află, de mai mulţi ani, pe lista neagră, categoria risc înalt, a statelor cu nave ce încalcă normele şi convenţiile internaţionale, potrivit Secretariatului Paris MoU. Într-o situaţia mai proastă se află ţări precum Tanzania, Togo, Cambodia şi Congo. Doar în perioada anilor 2015-2018 fost efectuate 409 de inspecţii ale navelor ce plutesc cu pavilionul Republicii Moldova, iar în 69 de cazuri acestea au fost reţinute, mai scrie sursa citată.

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.