Publicat la 2020-08-03

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Experiența unui american în Transnistria. Sam este căsătorit cu o moldoveancă și povestește despre întreaga lui aventură

2 min read

foto: libertatea.ro

Sam cel Român este un american care a ajuns în țara noastră acum aproape 20 de ani și România i-a plăcut atât de mult încât a decis să rămână. Până când cei de la Emigrări i-au dat ultimatum să plece, fiindcă nu și-a prelungit dreptul de ședere. Între timp, Sam s-a căsătorit cu o basarabeancă și a stat cinci ani la Chișinău. Anul trecut a decis să încerce experiența transnistreană. Ce a găsit la Tiraspol și ce crede un ziarist din Chișinău despre prezentarea romanțată a vieții din Transnistria?

De câteva decenii, Sam merge neabătut spre Est, tot mai spre Est, un lucru imposibil pentru un american, nu cu multă vreme în urmă. Povestea lui e, într-un fel, povestea efectelor globalizării. Circulația oamenilor, a filmelor, iuțeala skateboard-urilor și a internetului, ele deschid astăzi societățile și Sam spune că asta se întâmplă și la Tiraspol. Cucerirea libertății se face greu, dar sigur, prin comerț, prin generațiile care se schimbă și îmbrățișează alte valori. Și, conform butadei mai vechi a unui analist, nu există, în istoria recentă a lumii, un război între două țări care au, ambele, restaurante McDonald’s.

Politic, Transnistria a rămas un nonsens. Un dezastru diplomatic. Acest teritoriu cu jumătate de milion de locuitori, învăluit în umbra unui conflict ce pare fără sfârșit, i-a devenit însă casă lui Sam, un american de 47 de ani, scriitor și lucrător în IT, căsătorit cu o moldoveancă.

Sam, când și-a obținut primul certificat de învățare a limbii ruse

Sam, care e într-atât de îndrăgostit de România încât s-a autointitulat „cel Român” descrie pe blogul său viața de zi cu zi din Tiraspol, noua sa casă. Prima dată a ajuns acolo acum doi ani, la sărbătoarea Tiraspolului.

“Am venit cu o grămadă de cărți în limba română ale nevestei mele”

Statul separatist autoproclamat l-a speriat la început. “Am auzit și eu povești că sunt KGB-iști la fiecare colț, dar totul a fost fără nicio problemă. Apoi noi am mai venit de două-trei ori și așa am decis că vreau să mă duc mai des. Este o școală privată aici, unde am învățat rusă”, povestește americanul.

Sam și soția lui, Cristina, înainte de a se muta în Transnistria

Întreaga poveste a lui Sam o aflați pe libertatea.ro.

 

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.