Publicat la 2020-05-13

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Experiența tinerilor care au studiat gratuit programul Java Fundamentals: Este un „vagon” important al locomotivei pe nume IT

5 min read

Tot mai mulți tineri din Republica Moldova aleg să studieze IT-ul și să obțină o profesie în această sferă. Asta pentru că, spun ei, este un domeniu foarte dezvoltat, în continuă schimbare și care le oferă salarii bune, creștere profesională și alte oportunități. În condițiile în care, inovațiile nu cunosc limite, fiecare instituție are nevoie, permanent, de specialiști buni în domeniul IT. Pentru că este profesia viitorului, de pe băncile școlii ori ale universității, tinerii sunt interesați de acest domeniu, participă la cursuri și proiecte, astfel punându-și bazele pentru o carieră în IT. 

Mai mulți studenți ai Universității Tehnice din Moldova au studiat cursul de instruire în domeniul programării – Java Fundamentals, lansat de Tekwill în parteneriat cu Oracle University. Recunoscută la nivel internațional, certificarea Oracle confirmă cunoștințele asimilate și competențele dezvoltate, constituind un avantaj important în procesul de angajare și afirmare profesională. Pe durata orelor, studenții au obținut cunoștințe despre conceptele fundamentale de programare și au pus în aplicare practicile curente utilizate în industria IT.

Filip Osoianu este unul dintre tinerii care s-a înscris și a urmat cursurile Java Fundamentals. El spune că instruirea i-a oferit o bază solidă pentru lansarea unei cariere în domeniul dezvoltării software.

Filip Osoianu, absolvent al cursului Java: „Limbajul Java oferă multe posibilități și șansa de a obține un job. Eu am aplicat la această bursă pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele și pentru certificarea internațională pe care finalizarea cursurilor ne-o oferă. Totodată, domeniul tehnologiilor informaționale este al viitorului, salariile sunt atractive și ai șansa de a te dezvolta continuu. Cursul mi-a fost foarte util, am învățat lucruri pe care nu le înțelegeam anterior și sunt sigur că, atunci când voi aplica pentru un job, voi avea șanse mari să-l obțin, datorită acestor lecții interactive și care au apărut la momentul potrivit.”

Dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii a făcut-o și pe Vera Șveț să aleagă studiile în domeniul IT. Cursul Java a ajutat-o să pună în practică cunoștințele teoretice pe care le avea, dar totodată a ajutat-o să-și dezvolte abilitățile de a experimenta cu noi algoritmi.

Vera Șveț, absolventă a cursului Java: „Mă regăsesc în această sferă și îmi place foarte mult domeniul IT. Când realizez o aplicație sau proiectez un sistem – sunt întotdeauna captivată de proces și mândră de rezultat. IT-ul este un domeniu dinamic, în care permanent apare ceva nou, cu o mulțime de specializări în domeniu, fiecare dintre noi le poate cerceta pentru a înțelege care i se potrivește.”

Vera Șveț, absolventă a cursului Java: „Aceste cursuri mi-au dezvoltat abilitățile de aplicare a limbajului de programare. Pe lângă studiere, am învățat și principii de programare care sunt valabile și pentru alte limbaje, iar asta mi-a oferit posibilitatea de a asimila rapid unele lucruri despre utilitatea codurilor. După ce am finalizat cursurile, mi-au dat seama că Java este un limbaj puternic, iar tinerii care încep o carieră în IT ar trebui să-l studieze neapărat, este un „vagon” important în locomotiva domeniului tehnologic. Mai mult, faptul că obținem această certificare internațională, ne oferă șansa de a aplica la un job pentru o companie internațională. Java a fost pentru mine un domeniu nou, când am început cursul aveam frica de nereușită. Dar modul de predare a materialului a fost atât de captivant, pentru că împreună cu noțiunile teoretice, am avut multă practică și live coding.”

Pe lângă studenți, și profesorii au avut posibilitatea să cunoască unul dintre cele mai recunoscute programe internaționale de studii în domeniul IT, elaborate de Oracle University. Decanul Universității Tehnice din Moldova spune că astfel de proiecte dezvoltă abilitățile tinerilor și îi pregătește pentru profesia viitorului.

Dumitru Ciorbă, decan UTM: „Impactul proiectelor Tekwill este incontestabil asupra fortificării comunității IT din Chișinău. În acest context, înțelegându-se foarte bine că educația susținută de Tekwill este finanțată de partenerii de dezvoltare, beneficiarii facultății o accesează cu responsabilitate. În același timp, prin lansarea anumitor programe de instruire și sau burse Tekwill, în calitatea sa de platformă de comunicare dintre actorii sectorului IT, în mod univoc trimite semnalele industriei atenționând mediul academic asupra necesităților de pe piață. Prin urmare, inițiativele Tekwill sunt mai mult decât salutabile, sunt strict necesare pentru acest sector cu schimbări din cele mai dinamice.”

Și în acest an, 200 de studenți și profesori pot avea ocazia să studieze limbajele de programare Java sau SQL Fundamentals și să acceseze resurse educaționale recunoscute la nivel global. Acest lucru va fi posibil, în baza unor ekit-uri și vouchere oferite de către Oracle University, care permit accesul gratuit la cursurile online.

Atât studenții, cât și profesorii se pot înregistra și completa formularele de participare, iar mai multe informații pot fi găsite pe tekwill.md.

Profesorii sunt îndemnați să acceseze: https://tekwill.typeform.com/to/TQ4ooU

Pentru a se înscrie, studenții pot accesa formularul: https://tekwill.typeform.com/to/teDaPo

Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Pentru a schimba viitorul și pentru a oferi tinerilor posibilitatea să urmeze o carieră în IT, vom continua să implementăm programe, care să le faciliteze accesul la educație. Și în acest an, studenții vor avea acces la întregul conținut autorizat de Oracle Workforce Development Program pentru cursul Java Fundamentals: lecții teoretice și practice, quizzes, proiecte de echipă etc”

Proiectul-pilot este parte a programului Tekwill Ambassadors Program, ediția „Scholarships”, o inițiativă prin care programele și oportunitățile de dezvoltare vin mai aproape de toți cei interesați și le oferă susținerea dar și resursele necesare pentru a atinge performanța în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

Proiectul-pilot inclus în programul Tekwill Ambassadors Program, ediția „Scholarships” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.