Publicat la 2020-10-08

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

EXEMPLU DE URMAT: Fondul pentru vârstnici îi sprijină acum pe seniorii din comunele Nicolae Bălcescu și Mărgineni, Bacău. IMPLICĂ-TE

6 min read

În contextul izolării sociale determinate de pandemie, seniorii din localitatea Nicolae Bălcescu, beneficiari ai Fundației YANA – You Are Not Alone, primesc ajutor prin Fondul pentru Vârstnici al Fundației Regale Margareta a României. Izolarea socială înseamnă pentru aceștia singurătate și lipsa accesului la servicii, ei având nevoie de diverse tipuri de ajutor pentru a face față noilor provocări.

 Persoanele în vârstă sunt o categorie vulnerabilă și tot ei au mobilitatea cea mai redusă. Nu în ultimul rând, vârstnicii au cea mai scăzută rată de accesare a internetului și experiență în utilizarea tehnologiei în general, ceea ce le face dificilă  posibilitatea de a face cumpărături online. De la produse de strictă necesitate până la sprijin emoțional, vârstnicii au nevoie de ajutorul celor din jur pentru a trece cu bine peste această criză neașteptată. 

În această perioadă, Fundația YANA oferă sprijin unui număr de 50 persoane vârstnice din localitatea Nicolae Bălcescu, asigurând acestor oameni cumpărături livrate acasă, sprijin emoțional și facilitarea accesului la informații, susținere posibilă prin finanțarea primită din partea Fundația Regală Margareta a României

Mulți dintre vârstnici primesc sprijin moral și material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social. Alții însă sunt nevoiți să iasă din casă pentru a-și procura alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate, iar unii sunt pur și simplu nedeplasabili, ori suferă depresii în singurătate. În special pentru aceste categorii oameni a fost creat Fondul pentru Vârstnici, un proiect al Fundației Regale Margareta a României și finanțat de Fundația Orange România.

Despre Fundația YANA – You Are Not Alone

Fundaţia YANA  este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, independentă, care are ca scop alcătuirea și implementarea de proiecte de sprijinire a familiei, a persoanelor singure, a copilului şi a altor categorii sociale aflate în situaţii de vulnerabilitate.

YANA este un grup de lucru fondat în 1996 de Doamna Antonia Frick, care vine în România în anul 1995, având o experienţă de 26 de ani ca preşedintă a programului de ajutor pentru familie “Familienhilfe Liechtenstein”, cu dorinţa de a crea şi susţine la noi în ţară proiecte de sprijinire a familiei şi a altor categorii sociale vulnerabile. 

În prezent Fundația YANA activează în 2 comune din județul Bacău, comuna Nicolae Bălcescu și comuna Mărgineni, oferind servicii în parteneriat cu administrația publică și cu alte organizații neguvernamentale.

Despre Fundația Regală Margareta  României

Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Încă din anul 1993, Fundația a venit în sprijinul vârstnicilor din România prin programe menite să combată izolarea și singurătatea și să ajute la creșterea calității vieții acestora, precum Fondul Special pentru Bătrâni, Seniorii Noștri, Clubul Seniorilor, Niciodată Singur, Campania Flori pentru Suflet, Telefonul Vârstnicului, Centrele Generații. Astfel, peste 180.000 de persoane vârstnice au primit sprijin din partea Fundației de-a lungul timpului.

Informații pe www.frmr.ro


Îmbrățișăm o nouă provocare

4 centre de zi din Bacău și Galați caută voluntari seniori

pentru activități educaționale cu copii vulnerabili

În județele Bacău și Galați, 40 de voluntari seniori au oportunitatea de a oferi ajutor la teme și a participa la activități educaționale în sprijinul a 140 de copii vulnerabili din comunitate. În jud Bacău, seniorii care doresc să contribuie la educația celor mici vor putea petrece câteva ore pe săptămână cu copiii de la Centrul de zi „Dominic Savio” din Bacău și Centrul de zi „Casa YANA” din localitatea Nicolae Bălcescu. Seniorii din jud. Galați vor putea fi voluntari în centrul de zi „Bunul Samaritean” din localitatea Nicorești și în Centrul comunitar „La Vale” din Galați.

Seniorii care doresc să se implice activități educaționale, vocaționale sau recreative în sprijinul copiilor vulnerabili care frecventează cele patru centre pot afla detalii despre voluntariat apelând gratuit numărul 0800-460–001.

Prin activități de voluntariat, vârstnicii își pot valorifica experiența, iar copiii primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, își fac temele la after-school, ajung să își îmbunătățească rezultatele școlare, să își decopere pasiuni ori să își dezvolte noi abilități.

„Activez ca voluntar de aproape 5 ani. Sunt foarte mulțumit de programul pe care îl facem cu copiii: îi ajutăm cu ce putem – la teme, la citit, scris, cultură generală, cu sfaturi pentru viață. Voi continua să ajut cât pot și cât mă vor ține puterile, pentru că iubesc copiii. Îi înțeleg pentru că și eu am avut o copilărie grea”, spune dl. Dumitru, în vârsta de 86 de ani, voluntar la un centru intergenerațional din sectorul 6.

Cele patru centre din jud. Bacău și Galați au fost recent incluse în programul „Generații-centrul comunității”, derulat de Fundația Regală Margareta a României și finanțat de Raiffeisen Bank. Inițiat în 2015, programul aduce împreună voluntari seniori și copii și tineri care au nevoie de ajutor și îndrumare. Programul este implementat în 22 de centre sociale școală după școală din întreaga țară, în parteneriat cu Fundații Comunitare, care atrag fonduri și resurse din comunitatea locală pentru a asigura continuitatea proiectelor de acest tip.

Peste 300 de voluntari seniori și peste 1000 de copii din 8 județe au fost implicați în programul „Generații”.  Seniorii voluntari în proiect au demonstrat că experiența, abilitățile și competențele lor pot fi utile pentru generația tânără și, alături de echipa specializată a centrelor, au contribuit la îmbunătățirea situației sociale și școlare a copiilor.

Două dintre problemele sociale cu care se confruntă astăzi România sunt abandonul școlar generat de sărăcie și îmbătrânirea accelarată a populației. Centrele de zi care asigură asistență socială și sprijin educațional copiilor ce provin din familii nevoiașe se confruntă adesea cu resurse insuficiente, atât materiale cât și de personal. În același timp, mulți dintre vârstnicii României suferă din cauza pierderii rolului social și a sentimentului de inutilitate. În acest context, mobilizarea persoanelor vârstnice ca o resursă pentru cei din jur reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanelor vârstnice. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse și servicii financiare clienților: persoane fizice, IMM-uri sau corporații. Banca are o reţea de peste 400 de agenţii în toată ţara, care deservesc aproximativ 2 milioane de clienţi persoane fizice, 92.000 de IMM-uri și 5.700 de corporaţii.

Raiffeisen Bank susţine anual programe și proiecte de responsabilitate social corporativă care îmbunătăţesc calitatea vieţii în comunităţile în care compania este prezentă. În cei 21 de ani de prezență pe piața românească, Raiffeisen Bank a investit peste 20 de milioane de euro în proiecte culturale, educative și comunitare. Rezultatele obţinute și planurile pentru viitor sunt prezentate în Raportul de Sustenabilitate, disponibil pe site-ul web al companiei: www.raiffeisen.ro/despre-noi/responsabilitate-corporativa/rapoarte-anuale-csr/.

sursa: yana.ro

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.