Episcopul Petru Musteață: “Să reînviem credința sinceră, prin dragoste față de aproapele nostru”

IMG_9395-1.jpg

Este tată a peste 100 de copii orfani, a organizat zeci de conferințe teologice. În 2007 a condus prima conferință teologică din Republica Moldova cu tema „Avortul necunoscut” în 2011 „Sinuciderea”. S-a remarcat prin activitățile sale filantropice și a întemeiat noi comunități creștine. Pe lângă numeroasele distincții Bisericești s-a învrednicit de câteva decorații statale printre care se enumeră și „Ordinul de onoare”. Numele său nu întâmplător este inclus în Enciclopedia de aur a Republicii Moldova. Vorbim despre omul care păstorește mii de suflete creștine și zeci de preoți, Episcopul PETRU Musteață după numele de arhiereu, Părinte duhovnicesc cum spun enoriașii, iar pentru copiii pe care îi crește a fost și va rămâne Tată.

M9: Binecuvântați Preasfințite Stăpâne.

Din anul 1995 sunteți director al casei de copii orfani „Preafericitul Iosif”. Cum contribuiți la formarea educațională și profesională a acestora ?

Domnul să vă binecuvinteze.

Cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos le reușim pe toate. Casa de copii orfani „Preafericitul Iosif”, din or. Chișinău, se află sub patronajul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. De asemenea, este susținută de mănăstirea Hâncu. Câteva din măicuțele de la mănăstire sunt de ajutor copiilor. Copiii sunt bine școliți și dispun de toate condițiile necesare pe care trebuie să le aibă. Orfelinatul are profesori de arte frumoase și limbi străine, care încearcă să găsească, să dezvolte anumite talente în acești copilași minunați. Copiii sunt un sens al vieții noastre. Însuși, Bunul Dumnezeu ne-a lăsat poruncă să ne iubim aproapele nostru și să fim curați la suflet ca copiii.

M9: Cum ați reușit să întemeiați mai multe parohii noi și o mănăstire timp de 7 ani de activitate în Episcopia de Ungheni și Nisporeni?

Din dragoste față de oameni și de Biserică, cu muncă și cu ajutorul Bunului Dumnezeu, creăm cât mai multe condiții duhovnicești pentru omul contemporan. În același timp, este necesar să fim cu recunoștință și să nu lăsăm mândria în sufletele noastre, pentru munca sau faptele pe care le reușim. Dacă ai un gând bun, Dumnezeu te ajută. Toate sunt cu putință, important e să îți pui nădejdea în Cel de Sus. Ceea ce reușesc, spre binele poporului și întru slava lui Dumnezeu, le facem doar cu ajutorul Domnului! Dumnezeu este ajutorul meu necontenit.

M9: Potrivit ultimelor sondaje peste 65% din moldoveni au încredere în biserică. Prin ce sunt importante comunitățile creștine?

Tot timpul Biserica s-a bucurat de încrederea creștinilor, indiferent de perioadele prin care a trecut. Chiar și pe timpul comunismului părinții mei, ca și mulți creștini din acele timpuri, se duceau în secret la biserică să asculte Sfânta Liturghie. Biserica are întreită misiune: de a sluji lui Hristos, de a sfinți, prin Sfintele Taine și de a conduce poporul spre mântuire, spre Dumnezeu. În activitatea sa pastoral-misionară, Biserica slujește și oamenilor. Astfel, ea se manifestă prin activități filantropice și  acte de caritate. Cele 10 porunci nu le-am primit în zadar, acestea sunt o normă a vieții. Deci, fără Biserică nu ar exista pace, iubire și înțelegere, de aici și se înțelege importanța unei biserici în mijlocul comunităților.

M9: Din anul 2007 până în 2011 ați fost Președinte al Asociației Mitropolitane „Caritate și Credință”. Cum trebuie făcută o faptă bună corect?

Această misiune de a ajuta pe cei nevoiași, continuă și astăzi. În Episcopia de Ungheni și Nisporeni, activează Asociația ,,Caritate și Fapte Bune”, care sistematic, oferă ajutor material și moral, mai multor grupe de persoane nevoiașe. Asociația colaborează și cu Asistenții Sociali, pentru a identifica persoanele care au nevoie de ajutor. Milostenia nu se face pentru laudă, ci pentru suflet. Vă îndemn să deschideți ușa la bătrâni, la bolnavi, la oameni care știți că trăiesc mai greu. Să nu vă fie rușine să intrați în casele lor, întindeți mâna și faceți o milostenie pe care o așteaptă. Prin milostenie, omul își curăță păcatele, face bine aproapelui și sie însuși, întrucât, milostenia și postul, sunt aripi pentru suflet către Cer.

M9: Ați organizat prima conferință teologică din Republica Moldova cu tema „Avortul necunoscut”. Ce înseamnă avortul în viziunea bisericii?

Avortul este o crimă și un păcat. Nu e nici o diferență atunci când ucizi pe o ființă născută sau pe alta care urmează să se nască dacă ambele mor. Din cele mai vechi timpuri Biserica a văzut în avort sau în întreruperea sarcinii un păcat foarte mare, numindu-l strigător la cer. Sfintele canoane sau regulile de conduită duhovnicească ale Bisericii Ortodoxe socoate avortul încă din cele mai vechi timpuri în rând cu păcatul omuciderii. Ce fel de om este mama care își ucide copilul? Părintele Serafim Man a spus: „Dacă ne-am întreba care este cel mai mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu, am putea răspunde cu toată certitudinea: viața. Și aceasta, nu numai pentru că acum ne putem bucura de frumusețile acestei lumi, ne putem îndeplini dorințele, dar mai ales pentru că după această existență, ne așteaptă viața veșnică.” Noi oamenii  ne înspăimântăm când auzim de războaie sau alte nenorociri, dar considerăm avortul o normă. Ce poate fi mai groaznic decât mama să își ucidă propriul copilaș, trup din trupul ei, ființa dragă pe care a purtat-o la inimă. Din punct de vedere cauzal, avortul este o urmare a desfrânării, a destrămării familiilor.

M9: Care este prezența tinerilor în Biserică? Cum trebuie să perceapă aceștia sfântul locaș?

Ne bucurăm de prezența tinerilor în Biserică. Ei sunt înacadrați în diferite activități și proiecte misionare. Avem un sector aparte, Sectorul Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, care urmărește o evanghelizare a tânărului de astăzi. Chiar recent, ați observat pe site-ul episcopiei www.episcopia-ungheni.md, un șir de activități tematice, care s-au întreprins cu binecuvântarea și susținerea mea, în cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. La aceste activități, participau la fiecare întâlnire, nu mai puțin de o sută de tineri. De asemenea, Mișcarea eparhială ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei”, propune tuturor tinerilor, un site www.familiafericita.info, unde tinerii pot accesa și citi multe articole folositoare și actuale.

Dragi tineri am spus-o și în Cuvântul din ,,Ziua Fecioriei. Ziua Familiei. Ziua Curățeniei trupești și sufletești” că  Biserica nu este anacronică, învechită, ea cheamă tinerii și pe toți oamenii, la bucurie, la mântuire sufletească. Biserica cheamă tinerii să iubească, adevărat și corect, plăcerea și desfrânarea nu înseamnă dragoste. Avorturile, pierderea purității trupești, sunt cauzele suferințelor noastre pe viitor, tinerii nu pot întemeia o familie trainică, nu pot avea copii, divorțează. Biserica vă cheamă și vă ajută să alegeți corect!

M9: Suntem în preajma Sfintelor Sărbători de Paști. Ce trebuie să reînviem în noi?

Trebuie să reînviem credința sinceră și dragostea față de aproapele nostru. Credința și inima curată tot timpul au fost plăcute în fața lui Dumnezeu. Cu părere de rău mulți sunt creștini numai cu cuvântul, dar nu și cu fapta. Să nu uităm că bunătatea nu ne costă nimic ci doar aduce liniște și bucurie sufletească. Biruința lui Hristos asupra morții este o realitate nu doar duhovnicească, ci și fizică. Să nu uităm că în aceste sfinte sărbători trebuie să ne gândim și la aproapele nostru. Un creștin este cu adevărat fericit când îi face pe alții să zâmbească. Faptul că Hristos a înviat, înseamnă, cu siguranță că avem o nădejde în Dumnezeu. Paștele este o trecere, de la iubire de sine, la iubire de aproapele.

M9: Oferiți câteva sfaturi tinerilor de astăzi.

Tinerii trebuie să înțeleagă ce e bine și ce e rău. Tinerii au devenit victimile globalizării; în loc să  citească o carte sau să ducă o căldare de apă la o bătrânică, își pierd timpul în zadar în fața televizorului, consumă droguri, iar asta ne întristează pe noi toți. Sfântul Apostol Pavel a spus: „Voia lui Dumnezeu aceasta este, sfinţirea voastră: să vă feriţi de desfrânare, fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească trupul în sfinţenie şi cinste”

Fecioria este păstrarea minții fără gânduri rele, obscene, legate de patimă și plăcerea trupească. Adevărata fericire vine din dorința de a fi limpede la minte, curat la suflet, împăcat cu tine însuți și cu Dumnezeu! Tinerii trebuie să cunoască că mila și dragostea lui Dumnezeu este nemărginită, de aia se mai pot bucura de micile plăceri lumești. Am o povață către tineri: exersați iubirea adevărată, lucrătoare, jertfelnică, începând cu cei dragi, cu cei de lângă dumneavoastră, de astăzi, de acum! …

AUTOR: Serafim Gangan, student FJȘC, USM

 

Top