ELECTORALA 2019: Reţeaua Europeană de Monitorizare a Alegerilor îndeamnă autorităţile să ia măsuri pentru a NU admite presiuni asupra concurenţilor electorali

18857702.jpg

Misiunea Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) îndeamnă autorităţile Moldovei să ia măsuri pentru a nu admite presiune asupra concurenţilor electorali.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest subiect a fost discutat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la care şeful misiunii ENEMO, Dritan Taulla, a prezentat primul raport de monitorizare a campaniei electorale pentru perioada 10-31 ianuarie.

Potrivit lui, din primele zile ale campaniei, misiunea primeşte informaţii despre atacuri verbale şi fizice asupra concurenţilor, de aceea îndeamnă autorităţile moldovene să ia măsuri pentru a preveni acest lucru în viitor.

“Cei vinovaţi de acţiunile ilegale trebuie să fie traşi imediat la răspundere, pentru a asigura respectarea dreptului concurenţilor de a desfăşura liber campania electorală”, a spus expertul.

El a apreciat autorităţile Republicii Moldova că au urmat recomandările privind simplificarea procedurilor birocratice în procesul de înregistrare a candidatului, dar constată că mulţi candidaţi şi grupuri de iniţiativă nu sunt suficient de familiarizaţi cu procedurile de colectare a semnăturilor şi, în consecinţă, se atestă un număr considerabil de semnături nevalabile.

“Candidaţii s-au plâns că procesul de verificare a semnăturilor este prea dur şi nu permite nici măcar corectarea erorilor tehnice. De asemenea, concurenţii electorali s-au plâns de distribuţia secţiilor de votare în străinătate. În ciuda faptului că, în scopul sporirii participării diasporei la vot, numărul buletinelor de vot la secţiile de votare în străinătate a crescut de la 3 mii la 5 mii, din cauza referendumului alegătorii vor primi patru buletine, fapt ce ar putea afecta negativ procesul de vot, în cazul unei rate înalte de participare”, a remarcat Taulla.

Observatorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa pluralismului, fapt condiţionat de concentrarea mass-media în mâinile unui cerc restrâns de companii care sunt asociate cu forţele politice.

Şeful adjunct al misiunii, Bosko Nenezic, a amintit că alegerile parlamentare din Moldova din 24 februarie vor avea loc în baza sistemului electoral mixt, contrar recomandărilor partenerilor externi.

“Respectând dreptul suveran al autorităţilor moldoveneşti de a alege, ENEMO subliniază că modificările respective în legislaţie au fost adoptate în lipsa unui consens politic larg şi au fost criticate cu asprime de părţile interesate interne şi externe, deoarece amendamentele au fost adoptate contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi drepturile omului (OSCE/ODIHR)”, a spus el.

Nenezic a adăugat că modificările recente ar putea crea dificultăţi pentru concurenţii electorali, precum şi pentru alegători, cărora le este dificil să înţeleagă noul sistem.

Potrivit lui, unii observatori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de formare a circumscripţiilor uninominale, dar ENEMO apreciază pozitiv decizia autorităţilor de a crea circumscripţii ţinând cont de drepturile minorităţilor naţionale, precum şi de deschiderea şi transparenţa Comisiei Electorale Centrale, ale cărei şedinţe sunt difuzate on-line.

De asemenea, raportul arată că, în pofida cerinţelor existente faţă de listele de partid, sistemul electoral mixt nu garantează o reprezentare echilibrată a femeilor în Parlament.

Şeful adjunct al misiunii a menţionat că mai târziu va fi prezentat un raport mai detaliat, inclusiv despre cazurile de mituire a alegătorilor şi desfăşurarea concertelor (în scop electoral) înainte de începerea oficială a campaniei electorale.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Top