Publicat la 2020-12-17

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Echipa multidisciplinară din Chirsova face eforturi să țină sub control violența în familie chiar și pe timp de pandemie

6 min read

Pandemia de COVID-19 pune multe provocări în fața specialiștilor responsabili de prevenirea și combaterea violenței în familie. De la interacțiunea cu victimele și agresorii, până la întrunirile echipei multidisciplinare și organizarea activităților de informare pentru membrii comunității, toate aceste aspecte au impus identificarea unor soluții de alternativă, astfel ca să fie asigurat controlul răspândirii coronavirusului. Echipa multidisciplinară din satul Chirsova, o localitate din UTA Găgăuzia populată compact de etnici bulgari și găgăuzi, a reușit să își ajusteze activitatea, ca să rămână conectată sută la sută la problemele femeilor și fetelor care se confruntă cu violența.

Evdokia Topal, asistentă socială în Chirsova, este o membră activă a echipei multidisciplinare, care activează în această localitate deja de doi ani. Specialista spune că perioada pandemiei înseamnă o etapă dificilă în activitatea grupului din care face parte, iar soluțiile se cer a fi identificate din mers.

„A fost o perioadă foarte dificilă, solicitări au fost multe, ne-am străduit, după posibilitate, să acordăm ajutor tuturor. Începând cu declararea stării excepționale în țară, noi am lucrat de la distanță, dar atunci când au fost solicitări, am primit personal locuitorii, desigur ținând cont și respectând toate normele de siguranță, precum purtarea măștilor de protecție, dezinfectarea mâinilor și încăperilor. Au fost și situații când am recurs la o practică mai puțin obișnuită pentru noi – am organizat unele consultări afară, sub cerul liber, atunci când era vreme favorabilă. Am primit actele necesare de la oameni, am încercat să-i informăm calitativ și să le acordăm ajutor”.

Asistenta socială recunoaște că pe perioada pandemiei numărul de cazuri de violență a crescut. „Violența în familie, violența în societate este un subiect destul de complicat și cu fiecare zi se accentuează tot mai tare. Mai ales în timpul pandemiei, mulți locuitori au rămas fără posturi de muncă și desigur, asta se răsfrânge și asupra bugetului familial, apar probleme, tensiuni, și, ca urmare, violență”.

Cazurile de violență, mai greu de monitorizat

Maria Boicova, directoarea gimnaziului „Mihail Tanasoglo” din Chirsova, este membră activă a echipei multidisciplinare încă de la constituirea acesteia. În instituția pe care o conduce, pandemia a dictat mai multe schimbări de reguli, iar cazurile de violență pe care profesori le puteau anterior observa cu ochiul liber, acum au devenit mai greu de monitorizat.

„În perioada pandemiei, ca și orice școală, noi ne-am ciocnit cu probleme. Copiii au trecut la studiile la distanță, dar echipa noastră multidisciplinară desigur că a continuat să activeze. Ne-am axat mai mult pe munca la distanță, ne-am ocupat de momentele organizaționale, am rămas conectați cu toți cei care au nevoie de ajutor”, spune directoarea.

Ana Neicovcena, directoarea grădiniței de copii nr.2 „Licurici”, este de părere că pandemia a consolidat și mai mult echipa multidisciplinară din Chirsova. 

„Noi am activat cot a cot în această perioada. A fost necesar să lucrăm de la distanță, dar de fiecare dată când apăreau anumite întrebări, noi coordonam, ne sfătuiam, luam anumite decizii pentru o muncă mai eficientă. Membrii echipei s-au conectat rapid la toate semnalele despre violența în familie. În general, activitatea echipei multidisciplinare din localitatea noastră are drept scop ca viața sătenilor să se îmbunătățească, să fie mai puține acțiuni de violență, neînțelegeri între oameni. Ne propunem să unim localitatea, vrem ca cetățenii noștri să fie prietenoși”, susține Ana Neicovcena.

Centrul pentru asistența victimelor violenței, un serviciu așteptat la nivel regional

Echipa multidisciplinară din Chirsova a fost constituită acum doi ani, cu sprijinul PNUD, prin ordinul primarului localității. Din acest grup de intervenție fac parte mai mulți specialiști lucrători medicali, directorii instituțiilor de învățământ, polițistul, asistentul social, primarul etc.

Activitatea echipei se bazează pe un plan local de acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței, care este elaborat într-o manieră participativă, toți locuitorii având posibilitatea să înainteze propriile viziuni sau propuneri pentru reducerea violenței. Acesta le permite autorităților locale să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea. Planul de acțiuni include activități pe termen scurt și termen lung în diferite domenii de asistență, juridică, socială, educațională, angajare în câmpul muncii.

Serghei Sapunji, primarul localității, afirmă la rândul său ca până la începutul pandemiei de COVID-19, echipa multidisciplinară a reacționat prompt la toate cazurile de violență.

„În timpul acestei perioade complicate, cu părere de rău, sunt mai multe cazuri de violență în bază de gen la noi în sat. La noi se adresează localnicii, femei, mame cu mulți copii, cu rugămintea să ne implicăm în anumite cazuri. Am abordat fiecare situație în parte, unele familii au fost ajutate, am discutat cu fiecare agresor și victimă. Noi sperăm că împreună cu echipa multidisciplinară și cu locuitorii satului, vom reuși să reducem acest fenomen negativ. Lucrăm activ, informăm populația, o instruim prin diferite metode și sperăm ca efectele să apară în scurt timp”, spune primarul.

Potrivit lui Serghei Sapunji, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta până nu demult acum echipa multidisciplinară era identificarea unor locuințe temporare ca refugiu pentru femeile care suferă din cauza violenței. Problema a fost soluționată odată cu deschiderea, pe data de 7 decembrie, curent, a Centrului regional pentru asistența victimelor violenței în familie din UTA Găgăuzia.

De serviciile instituțiile nou-create vor putea beneficia toate femei din toate localitățile UTA Găgăuzia.

„Beneficiarii sau cei care vor accesa serviciile centrului sunt persoane supuse violenței în familie și traficului de ființe umane. Acestea pot fi femei, copii, mame cu copii. Vom oferi mai multe servicii – consultații de ordin juridic, social, psihologic, ajutor la angajare. La fel, noi vom putea caza temporar beneficiarii noștri. Totul depinde de gravitatea cazului – unii vor sta la centru timp de o lună, alții vor rămâne aici timp de o jumătate de an”, spune directoarea centrului, Svetlana Gheorghieva.

Centrul pentru reabilitarea victimelor violenței din UTA Găgăuzia este amplasat într-un edificiu de circa 500 metri pătrați, cu două etaje, care a fost renovat din temelie. Instituţia va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copiii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde persoanele cazate în centru vor putea petrece timpul în cadrul unor activităţi comune. Totodată, în instituție există și o cameră de joc pentru copii.

Edificiul are un design universal, fiind accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi; la intrare este rampă de acces, în interior – grupuri sanitare adaptate, iar accesul de la un etaj la altul poate fi asigurat cu ajutorul unui dispozitiv special.

La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere și sprijin.

Deschiderea centrului pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței și formarea echipei multidisciplinare din Chirsova se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD în perioada 2018-2020 cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa este parte a unui proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul se desfășoară în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Conform legislației Republicii Moldova echipele multidisciplinare, care au în sarcină, pe lângă alte atribuții, și prevenirea violenței în familie, trebuie să existe pe lângă toate primăriile din țară. Conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la nivel raional și municipal în Republica Moldova funcționează 41 echipe multidisciplinare.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.