Publicat la 2021-01-13

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Dumitru Vlah, fotograful care te așteaptă la Ștefan și care vede în defecte doar nuanțe perfecte

5 min read

Dumitru Vlah, fotograf

Dumitru Vlah este un tânăr pasionat de fotografie ce a reușit să acumuleze o audiență impunătoare pe rețelele sociale atât în Republica Moldova, cât și în afară, datorită nenumăratelor proiecte fotografice ce le-a realizat până acum. Tânărul fotograf este recunoscut pentru proiectele: „Ne vedem la Ștefan”; „Moldoveanu’ aifonul și-l schimbă, dar masca BA!”; „La cules poamă”; „Defecte Perfecte”. Vă invităm să-i cunoaștem povestea.

M9: Întâi de toate, Dumitru vorbește-ne despre amintirile tale din copilărie, cum a parcurs acea etapă a vieții?

Dumitru Vlah: Ca orice copil din Chișinău aveam o răsturnare de situație în fiecare vară, mergeam la țară, iar restul anotimpurilor la Chișinău. Am fost un copil rușinos care stătea numai lânga fusta mamei. Copilăria o țin minte ca prin vis, câteodată nici nu știu dacă este imaginația mea sau chiar memoriile ce s-au imprimat.

                   Dumitru Vlah în copilărie. Foto: arhivă personală

M9: În ce perioadă ți-a venit interesul, atracția față de arta fotografică? Care a fost reacția părinților la noul tău hobby?

Dumitru Vlah: În clasa a 12 când fiecare licean are o criză existențială la ce facultate să meargă, eu am luat fiecare facultate pe rând și doar facultatatea de teatru și televiziune mi-a dat din ochi. Credeam că reacția părinților va fi una negativă și vor încerca să mă convingă să îmi schimb decizia. Spre mirarea mea, chiar m-au susținut și au zis că dacă îmi place acest domeniu, păi trebuie să mă pregătesc pentru admitere. Din păcăte nu s-au aliniat astrele mele și nu am fost acceptat la acea facultate, totuși nu m-am oprit din a iubi fotografia.

M9: Într-un interviu este menționat că ai obținut locul 2 la Festivalul Voluntarilor din 2016, la categoria ,,Cel mai activ voluntar din Republica Moldova”. Poți să ne spui în ce activități ai fost implicat în acea perioadă și acum în prezent te m-ai implici în activități de voluntariat?

Dumitru Vlah: Cât de ciudat nu ar suna, unde chemau acolo mergeam. Nu am fost niciodată un voluntar mofturos sau parte a unui ONG și doar pentru el activam. Am fost implicat ca voluntar în activități care și mai de care, unde am învățat multe. Mergeam unde mă chemau pentru că știam că orice experiență e valoroasă, bună sau rea, mereu aveam de unde trage concluzii. Știam că orice ajutor pe care îl ofer este o investiție în mine la nivel de: networking, experiență, dezvoltare abilități de comunicare, team work, time management etc. La momentul actual nu sunt implicat în activități de voluntariat din cauza lipsei de timp, dar cu drag aș reveni când îmi voi face timp.

                     Foto: Facebook/Dumitru Vlah

M9: Care a fost cel mai dificil proiect fotografic de realizat? Și ce durată de timp a luat la realizarea lui?

Dumitru Vlah: Câteodată nu proiectul este greu de realizat, adică fotografierea sa, dar conceperea ideii, pentru că un fotograf vizualizează din timp în mintea sa imaginile. Spre exemplu realizarea proiectului ,,Ne vedem la Ștefan” a durat vreo 5-6 zile. Mergeam zi la zi la monumentul lui Ștefan cel Mare și așteptam ca oamenii să se îmbrățișeze. Erau multe persoane care se îmbrățișau, dar pentru a prinde momentul în care ei fac acest lucru, a fost o provocare. Cred că am făcut peste 2000 de cadre, pentru a face un proiect de 20 de fotografii. E unul din proiecte a cărui idee a venit spontan, dar realizarea a fost mai îndelungată. Oricum, mi-am încărcat bateriile cu energie pozitivă, prin a vedea toate aceste emoții și este un proiect care aș vrea să îl continuu.

Foto: Dumitru Vlah

M9: Recent ai realizat o serie de  fotografii, ce au devenit virale pe rețelele sociale, în care ai venit cu un îndemn către cetățeni să respecte normele epidemiologice. Cum au reacționat internauții la mesajele tale?

Dumitru Vlah: Este unul dintre cele mai virale proiecte ale mele, nu m-am așteptat, a fost mai mult un proiect cu un strigat de disperare pentru a îndemna oamenii să respecte normele epidemiologice. Reacțiile au fost pe măsură, foarte multe reacții pozitive, totuși mă pregătisem din timp pentru reacții negative despre masoni, 5G, Bill Gates, vaccinuri, virus în laboratoarea, spre mirarea mea nu am avut nici un comentariu negative. Ironia sorții a făcut ca în 2 zile după acest proiect să fiu testat pozitiv cu Covid 19, dar sunt mândru că am respectat toate normele necesare și nu am transmis mai departe acest virus.

                Foto: Facebook/Dumitru Vlah

M9: Pe lângă hobby-ul de fotografiere, cu ce  te ocupi în prezent? Care este sursa ta de existență?

Dumitru Vlah: la specializare Gestiunea și Evaluarea Proiectelor. De dimineață până seară sunt Social Media Manager la Tekwill Academy. Un proiect tare dinamic și necesar pentru a dezvolta sectorul Tehnologiei Informaționale din țară, iar seara sunt la cursuri și seminarii la facultate.

M9: Ce planuri ai pentru viitor, cum îți imaginezi această  sporire a audienței? Nu te-ai gândit să creezi o academie pentru tineri fotografi?

Dumitru Vlah: Ca și orice fotograf sau pesoană care creează ceva, dorește ca lucrările sale să ajungă la cât mai multe persoane. Momentan nu este scopul meu primordial de a crește numeric audiența, cât a crește calitatea acesteia și ale conținutului pe care îl livrez. Consider că odată cu creșterea calității fotografiilor, nu mă refer la partea tehnică, ci la originalitate și transmitere de mesaj, audiența va crește organic. La moment doresc să mă extind pe mai multe platforme cum ar fi Telegram, pentru că algoritmul Facebook sau Instagram nu tare mă iubește și sunt momente când nici cei mai buni prieteni nu îmi văd fotografiile. E devreme de vorbit despre o academie pentru tinerii fotografi, dar doresc în viitorul apropiat să organizez o serie de webinare gratis despre fotografie și ulterior și câteva sesiuni tehnice offline pentru cei care doresc să învețe a face fotografii. Sper că sunt persoane care ar fi gata să le fiu mentor pe câteva zile. În viitor doresc să dedic mai mult timp acestei pasiuni, iar odată cu acest fapt, lucrurile vor veni de la sine, atât cât idei, fotografii și audiență.

AUTOR: Liudmila Hițuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.