Publicat la 2020-03-12

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Din epicentrul Coronavirusului: Diaspora moldovenească din Italia, în mijlocul focarului. Haideți să nu o ardem pe „rug”

4 min read

Italia, ce ați fi spus despre această țară acum câteva săptămâni? O destinație perfectă pentru a călători, a vedea locuri și experiențe noi, nu? Păi uite, așa m-am gândit și eu când mi-am programat o vacanță acolo. S-a dovedit a fi până la urmă cea mai proastă experiență de vacanță din viața mea într-o țară străină.

Am ajuns la Roma pe data de patru martie, totul, dar, absolut totul, nu prevedea că peste câteva zile situația se va schimba la 180 de grade. Viața acolo decurgea într-un mod obișnuit, unica ce era straniu e că într-adevăr erau puțini oameni. Unii au decis să rămână acasă și acum probabil nu regretă deloc această decizie. Presa de acolo și autoritățile discutau despre regiunile din Nord, iar zonele din Centru și Sud păreau să fie în afara acestui pericol. Poate asta și a fost greșit, poate într-adevăr cu toți trebuia să fim mai precauți…

Totul a început să se prăbușească, ca într-un joc de domino, începând cu seara de duminică. Eu îmi făcusem deja bagajul și eram pregătită moral și fizic, eram deja 100% programată că plec acasă. Până nu au început să apară știrile: ITALIA ESTE ÎN CARANTINĂ TOTALĂ.

A trecut ca un jet cu apă fierbinte prin mine și din start în capul meu apăreau mii de gânduri negative. Cum, nu pot să rămân aici, nu am cum. Mii de întrebări, o adevărată stare de panică. Încercam să mă conving că totuși o sa zbor mâine spre casă, încercam să mă liniștesc și deja eram în pat. La doar câteva minute după ce am stins lumina în cameră și încercam să mă liniștesc am auzit că mi-a venit un mesaj pe care încercam să-l ignor în subconștient că va veni. “Ne cerem scuze, cursa dumneavoastră spre Chișinău a fost anulată, pentru detalii… „ Atunci îți dai seama că într-adevăr poți rămâne pe o perioadă nedeterminată într-o țară străină fără să te poți întoarce acasă. Nu am mai putut dormi în acea seară… Dimineața m-am trezit și primul lucru pe care l-am făcut am cumpărat unu nou bilet de la altă companie avia spre casă, însă probabilitatea că și aceasta să se anuleze era foarte mare.

În condiții de carantină și epidemie, lucrurile se schimbă de la minut la minut. Senzația că nu știi ce se va întâmpla mâine și pericolul de a rămâne într-o țară străină, plus că e o posibilitate mare și de a fi infectată cu acest virus, îți poate da sistemul nervos peste cap. Probabil mulți din cei care se află acum în Italia trăiesc în această stare de panică și stres continuu. Nu este exclus că mulți din cei care trăiesc această stare vor avea ulterior și alte probleme de sănătate cauzate de acest val de emoții negative.

Eu eram într-o continuă stare de așteptare, mai trebuia să stau o zi în Roma și din nou spre seară mai vine o știre, deja de acasă. Republica Moldova anula toate cursele directe începând cu 12 martie, eu trebuia să zbor pe 11 martie, doar atunci am început puțin să mă liniștesc că totuși voi ajunge acasă, însă această senzație de incertitudine mai persista. A fost din nou o noapte grea. Totuși zborul meu spre casă nu a fost anulat și eu am ajuns într-un final pe Aeroportul Internațional Chișinău. Cum a fost și care au fost filtrele de siguranță prin care am trecut am scris la aterizare.

 

Acum fiind acasă, în carantină, pot să spun doar că acest virus a scos la iveală și câtă răutate este în societatea noastră. Da, există un risc foarte mare de contaminare de la persoanele care vin din Italia, însă, nu toți din cei care vin sunt infectați. Ei sunt priviți cu atâta răutate, în special de comentatorii de pe Facebook, chiar și cei care ar trebui să dețină informații obiective despre această epidemie, fac panică.

Dacă în trecut Diaspora din Italia era privită mai mult decât pozitiv, în prezent, unii, mai nu ar arde-o pe rug. Să știți că mulți din cei stabiliți acolo au decis să rămână în Italia, ei tot își dau seama de riscuri fără ca să îi privim ca pe un pericol național.

Toți trebuie să fie responsabili, în așa situație haideți să ne sunam prietenii de acolo sau pe cei care au revenit recent, să îi mai întrebăm cum se simt și emoțional. E greu să treci prin astfel de situație,  dar când ai o susținere din parte celorlalți e mult mai ușor.  Virusul, să sperăm cu toți ca va trece, ar fi bine să rămânem umani și după.

AUTOR: Irina Tabaranu

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.