Publicat la 2020-10-08

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Dezvoltarea localităților rurale prin crearea Grupurilor de Acțiune Locală – subiectul ediției LIVE din Casa Mare din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei

3 min read

Dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova este facilitată de activitatea Grupurilor de Acțiune Locală, care reprezintă parteneriate ale sectorului public, antreprenorial și civic și datorită micro-proiectelor implementate, generează oportunități și noi locuri de muncă. Despre potențialul regiunii de Nord a Republicii Moldova și suportul Uniunii Europene în această zonă, s-a discutat în cadrul evenimentului online LIVE din Casa Mare, desfășurat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală” în satul Chișcăreni, raionul Sîngerei.

Ilona Gruenewald, Manager de proiecte, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat în cadrul participării sale online la eveniment că Uniunea Europeană continuă să investească în susținerea Republicii Moldova pentru dezvoltarea rurală, contribuind la identificarea localităților care au potențial local și pot aduce valoare adăugată în dezvoltarea turismului și economiei țării.

De asemenea, a fost reierată importanța Grupurilor de Acțiune Locală, în cadrul implementării Abordării LEADER, la nivel local fiind finanțate inițiativele identificate ca fiind reușite și potrivite pentru acele regiuni.

Pe parcursul anilor, Uniunea Europeană a inițiat mai multe programe de dezvoltare a zonelor rurale în valoare de 13,2 milioane de euro: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală din Moldova, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Galina Petrachi, Șef Direcția politici și programe de dezvoltare rurală, MADRM a declarat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului depune toate eforturile ca Grupurile de Acțiune Locală să activeze conform cadrului normativ, iar în acest sens, în anul curent a fost completată Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltare rurală prin care a fost inclusă măsura implementării Abordării LEADER la nivel național și pentru care se va aloca până la 5% din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Xenia Marcov, Manager al Fondului pentru Dezvoltare Rurală a împărtășit experiența de formare a GAL-urilor, care a început în anul 2016, cu suportul Uniunii Europene. „Astăzi în Republica Moldova avem 32 GAL-uri, iar în 2021 se preconizează crearea a încă 21 de Grupuri de Acțiune Locală. Există tot mai multe solicitări din zonele rurale despre cum pot fi create aceste inițiative, iar asta ne demonstrează că gradul de implicare se mărește și că oamenii sunt dornici să-și dezvolte comunitățile. LEADER creează toate condițiile așa încât micro-proiectele realizate pe parcurs să aducă mari schimbări în localitățile rurale”.

Vitalie Jereghi, Coordonator de proiecte al Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova a subliniat cei trei piloni de bază ai Abordării LEADER: teritoriul bine delimitat, compus din mai multe localități învecinate, care dispun de resurse și potențial pentru conlucrarea în scopul dezvoltării locale; GAL-ul un parteneriat local instituționalizat, care întrunește sectorul public, antreprenorial și civic; Strategia de Dezvoltare Locală – document care determină viziunea comună, prioritățile și direcțiile de dezvoltare pe care le planifica GAL-ul în microregiunea sa.

Prezentă la evenimentul LIVE din Casa Mare, managerul GAL Hora Ciulucului Silvia Țurcanu a menționat că GAL-urile dau speranță oamenilor și tinerilor care doresc să inițieze afaceri acolo unde trăiesc și valorifică resursele  împrietenește localitățile vecine și vine cu un scop comun – dezvoltarea locală.

Eugenia Sîli, Consilier pe probleme economice ODIMM a precizat faptul că în zona de Nord a Republicii Moldova sunt localizate 20% din afacerile beneficiare al suportului Uniunii Europene prin intermediul programelor Pare 1+1 și Femei în Afaceri, dedicate în exclusivitate zonelor rurale.

Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, urmează să fie desfășurate în alte opt localități din cadrul Grupurilor  de Acțiune Locală și vor reuni invitații și partenerii locali într-un dialog interactiv despre perspectivele zonelor rurale și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din spațiul rural.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.