Publicat la 2018-10-04

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Declaraţie ÎNGRIJORĂTOARE: Râurile mici din Republica Moldova au ajuns “la limita catastrofală”

1 min read

foto: Centrul Naţional de Mediu

Resursele de apă din Republica Moldova sunt într-o stare deplorabilă. Experţii califică această situaţie chiar “la limita catastrofală”.

Într-un interviu pentru ecopresa.md, experta Centrului Naţional de Mediu, Iuliana Cantaragiu susţine că în Republica Moldova nu există o stație de epurare a apelor uzate funcțională la parametrii normativi. Deșeurile menajere sunt aruncate peste tot, inclusiv în râuri. Iar terenurile sunt prelucarate până-n maluri, administrându-se pesticide. Au fost construite 4127 de lacuri fără o administrare responsabilă și adecvată, care opresc apa și nu respectă debitul ecologic.

Sunt doar câteva exemple aduse de Iuliana Cantaragiu pentru a descrie situaţia râurilor din Republica Moldova.

Iuliana Cantaragiu, experta Centrului Naţional de Mediu

În primul rând, avem nevoie de oameni vizionari, care să știe ce vor și unde vor să ajungă în domeniul resurselor de apă în Republica Moldova. Și astfel de oameni sunt necesari atât în rândurile autorităților publice centrale și locale, cât și în rândurile societății civile, care include asociații obștești, mass media, cetățeni. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de vizionari și în rândurile oamenilor de afaceri, precum și în rândurile politicienilor.

Interviul integral poate fi citit pe ecopresa.md.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.