DECIS: Autorii monumentelor de for public, SELECTAȚI în baza unui regulament special

9c1a46366dc3fd3b8083191261902ca1.jpg

Autorii monumentelor de for public vor fi selectați prin concurs, organizat în baza unui regulament special. Acest lucru este stipulat într-un proiect de lege, aprobat miercuri, 6 noiembrie, de Guvern.

Aceeași regulă va fi aplicată și în cazul selecției autorilor operelor comemorative de război. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în comun cu Ministerul Apărării.

În ultima perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova a crescut numărul monumentelor de for public, precum și al celor comemorative de război. „Operele însă sunt realizate, în majoritatea cazurilor, de autori neprofesioniști și necalificați, ceea ce afectează valoarea cultural-artistică și istorică a acestora”, este specificat în nota informativă a proiectului.

În aceste condiții, concursul de selectare este modalitatea optimă de achiziție a serviciilor de proiectare și edificare a monumentelor de for public sau a operelor comemorative de război, susțin autorii inițiativei.  Potrivit lor, noua regulă va responsabiliza autoritățile inițiatoare de a selecta proiecte de creație realizate de plasticieni calificați în domeniu, iar ca rezultat operele vor fi de o înaltă ținută artistică și se vor încadra cu demnitate în patrimoniul cultural național.

Proiectul urmează a fi remis spre examinare parlamentului.

sursa: moldpres.md

Top