Publicat la 2020-11-06

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Cum să ajuți copilul să se simtă bine purtând ochelari. Sfaturi de la specialiști

3 min read

Maturii înțeleg clar scopul purtării ochelarilor de vedere, dar nu toți copiii sunt încântați de perspectiva de a-i folosi activ, în special la școală, în cercul colegilor și prietenilor. Iar pentru că adesea ochelarii prescriși de medicul oftalmolog sunt vitali pentru a încetini evoluția dramatică a defectului de vedere, este obligatoriu să faci tot posibilul ca micuțul tău să îi accepte și chiar să-I îndrăgească. Pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine, urmează următoarele sfaturi, de la specialiști.

Discutați despre motivele care-l fac pe copil să evite ochelarii

Este vorba de un disconfort fizic sau moral? Nu îi place senzația, resimte niște efecte negative sau este îngrijorat de opinia prietenilor? Nu acceptă schimbarea sau e un simplu moft? Dacă veți clarifica din start care sunt problemele, va fi mai ușor să găsiți soluții fiabile, împreună. Descrie-i avantajele. Adu-i ca exemplu eroi, personaje ce poartă ochelari. Fă-l să înțeleagă urmările negative, dar fără a-l speria sau presa moral.

Alegeți rame comode și ergonomice

Rama ochelarilor trebuie să corespundă formei feței și capului, așezându-se confortabil pe nas, fără a exercita presiune și sprijinindu-se fără probleme pe urechi cu piciorușele. Ramele prea înguste strâng în menghină capul micuțului și pot duce la dereglări circulatorii, dureri de cap sau amețeli, iar dacă ochelarii lasă urme roșii pe puntea nazală, înseamnă că trebuie o ramă cu suport mai larg. Prin lentilele ochelarilor de vedere copilul trebuie să vadă clar, să aibă un orizont vizual adecvat, nu sunt recomandate modelele prea înguste sau cu forme excentrice, ce limitează în vreun fel câmpul vizual. Alegeți împreună un material potrivit, preferabil cât mai ușor și mai puțin sesizabil, dacă micuțul va uita că poartă ochelari, nu îl vor mai deranja atât de tare.

Colaborează cu un oftalmolog și nu ezita să apelezi la specialiștii din salonul optic

Un medic cu experiență va explica clar copilului tău de ce trebuie să-și poarte ochelarii. De asemenea, contează ca dioptriile să se potrivească perfect, astfel încât perioada de adaptare la noii ochelari de vedere să fie cât mai scurtă și mai puțin problematică. În același timp, specialiștii magazinului optic vă vor propune modele plăcute, potrivite din toate punctele de vedere micuțului. De aici reiese următorul sfat.

Optați pentru culoare

Cu o diversitate atât de mare în saloanele de optică, ar fi păcat să vă limitați în planul culorilor. Ochelarii pentru copii vin într-o gamă extrem de largă de opțiuni, astfel încât vă veți distra de minune alegând o nouă pereche, iar copilul se va mândri cu noua sa achiziție. Comunicarea este esențială la această etapă, discutați, glumiți, adăugați farmec vizitei în salonul de optică.

Dacă totuși copilul tău refuză vehement ochelarii, întreabă specialiștii despre posibilitatea de a purta lentile de contact. Până la urmă, veți ajunge la un numitor comun!

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.