Publicat la 2020-12-10

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Cultura fără acoperiș sau de ce Căminele Culturale din țară sunt mai toate cu lacătul la ușă

4 min read

foto: Casa de Cultură, satul Doina, Cahul

Satul Doina, cel mai înalt punct geografic din Raionul Cahul, se află la distanța de 165 km de Chișinău și are o suprafață de circa 1,15 kilometri pătrați. Doina face parte din comuna cu același nume, la fel cum și localitățile Iasnaia Poleana și Rumeanțev.

Satul Doina, întemeiat la începutul secolului trecut de coloniști germani, a fost menționat documentar în 1908 cu denumirea Eichendorf. În 1949, autoritățile sovietice îi schimbă numele în „Doinaˮ, organizând acolo și o gospodărie colectivă cu același nume. Satul, cu peste 1 500 de locuitori, deține o grădiniță, o școală și o Casă de Cultură, care în iulie 2020 a rămas fără acoperiș.

Casa de Cultură din satul Doina a fost construită în 1978 de către directorul sovhozului, Chirca Victor, drept cantina satului. În anii `90, lângă clădire a fost ridicată o anexă cu două etaje, care avea rolul unui hotel, unde locuiau studenții, lucrători în sovhoz, din diferite orașe. Problema acoperișului, aflat într-o stare avariată, era cunoscută de mulți ani, dar a fost lăsată sub voalul indiferenței.

Potrivit primarului Comunei Doina, Serghei Carmalac, până în prezent, reparația acoperișului nu a fost finanțată nici de primărie, nici de raion.

Finanțele erau îndreptate permanent în instituțiile de învățământ școlar și preșcolar. La moment avem un proiect tehnic pentru renovarea acoperișului și a fațadei. Suntem în căutarea finanțatorilor a declarat primarul Comunei Doina, Serghei Carmalac.

Pe lângă aceasta, într-un articol publicat pe orheitv.md, primarul a declarat că atât consiliul local, cât și cel raional au demonstrat indiferență față de această problemă. Contactat de Moldova9, consilierul raional Adrian Galaju a afirmat: Posibil că primarul localității a făcut un demers pe numele președintelui raionului, dar nu a ajuns demersul pe ordinea de zi sau nu a fost discutat, cel puțin, în Comisia Buget și Finanțe.

Casa de Cultură, satul Doina

Potrivit consilierului raional, problema unei instituții locale trebuie rezolvată, în primul rând, la nivel local. În acest context, consiliera locală Elena Donea a menționat că problema Casei de Cultură este de mai mulți ani, dar nici un primar nu a făcut nimic în legătură cu aceasta. Cu părere de rău în acest an acoperișul casei de cultură s-a distrus de tot. Întrebarea a fost ridicată într-o ședință de către primar, dar consilierii au pus accentul pe alte probleme, printre care și aprovizionarea satului cu apă potabilă a adăugat Elena Donea.

Tentative de reparare a acoperișului Casei de Cultură a întreprins și fostul primar al Comunei Doina. Potrivit fostului consilier, Vasile Verșină, primăriei i-au fost alocați circa 500 mii de lei pentru repararea acoperișului, bani care, după consultanța unei companii de construcții, erau insuficienți. În așa mod, resursele financiare au fost direcționate în rezolvarea altor probleme.

La sfârșitul anilor 80, Casa de Cultură din satul Doina a fost reparată, tot atunci a fost schimbat și acoperișul, iar de acum 7-8 ani aceasta are și geamuri termopan.

Casa de Cultură, satul Doina

Situată nu departe de școală, Casa de Cultură este locul unde tinerii învață arta mișcării. Aici se desfășoară lecțiile de dans a ansamblului „Doinița”, care în pofida condițiilor și-a continuat activitatea.

Am desfășurat cercul de dans pe tot parcursul anului, în ciuda faptului că nu exista încălzire. Am contactat de multe ori Primăria și consilierii noștri în privința acoperișului. Era într-o stare avariată, apoi am ajuns la faptul că s-a prăbușit. Acum avem un proiect gata făcut pentru Casa de Cultură. Sperăm că vom găsi banii și renova această clădire, pentru că acolo se desfășoară nu numai sărbători, ci înmormântări, comemorări și diverse întâlniri a mărturisit conducătoarea ansamblului, Tatiana Cocîrță.

Acum, când căminul cultural din sat nu mai activează, tinerii apreciază însemnătatea și beneficiul care îl aduce locuitorilor.

Casa de cultură este o sursă de amintire și de emoție. Are o importanță mare pentru consătenii noștri, din motiv că toate activitățile festive, organizate de tineri, au loc aici, în Casa de Culturăa spus Polina Marcenco, elevă.

Acum, în Republica Moldova, tot mai rar avem ocazia să vedem instituții culturale bine păstrate. Lipsa resurselor financiare, scăderea numărului populației, neputința producerii unui venit ar putea duce la stoparea dezvoltării acestor instituții și la stagnarea culturii. Casa de Cultură din satul Doina este unul dintre sutele de cămine culturale din țară rămase fără grijă.

AUTOR: Mihaela Milea, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.