Publicat la 2021-01-21

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Creșterea prețurilor la cereale și carburanți, analizată la Guvern

2 min read

Grupul de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor s-a întrunit la Guvern pentru a discuta ultimele tendințe în evoluția prețurilor la produsele social importante: medicamente, produse alimentare, cereale și produse petroliere.

La ședința, prezidată de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat membrii Grupului de lucru, discuțiile fiind axate pe aspectele ce țin de: mecanismul de formare a prețurilor, factorii ce determină devierile de prețuri, respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a prețurilor la produsele social importante, măsurile ce se impun de a fi întreprinse. Reprezentantul ANRE a informat despre factorii ce au influențat scumpirile produselor petroliere, menționând despre faptul că majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, acestea fiind condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a dispus crearea unui grup de experți în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente. Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan a menționat că la momentul actual, instituția efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri. În condițiile crizei pandemice și a recoltelor scăzute din anul precedent, a fost analizată și tendința creșterii prețurilor pentru produsele de panificație și cereale.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020, în comparație cu 2019, recolta a scăzut și respectiv, prețurile au înregistrat o creștere nesemnificativă.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că se întreprind toate acțiunile pentru a menține nivelul prețurilor și a stocurilor necesare. În acest context, organele abilitate monitorizează lunar evoluția prețurilor și cantitățile de cereale exportate. Amintim că, ultima modificare a prețului la carburanți a avut loc la data de 16 ianuarie curent.

sursa: agrobiznes.md

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.