COVID-19 i-a luat viața lui Paul Goma. Scriitorul avea 84 de ani

Jmhhc2g9OGRkZjQ2MGRmZDg4NDE1MmRmMWE2NDBmYWIwZmJmZTg.thumb_.jpg

Scriitorul și disidentul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit la Paris, după ce fusese diagnosticat cu COVID-19. Era internat din 18 martie la Spitalul „La Pitie Salpetriere”, unde s-a constatat că avea noul tip de coronavirus.

Într-un comunicat transmis G4media.ro, Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, transmite că fiul scriitorului, Filip Goma, este „foarte tulburat și îndurerat” și roagă să nu fie contactat.

Trupul scriitorului va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirul „Pere Lachaise” din capitala franceză.

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. A urmat cursurile Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti.

În 22-23 octombrie 1956 a izbucnit Revoluţia din Ungaria. Pe 22 noiembrie, Paul Goma a fost arestat la Universitate, dus la Ministerul de Interne şi anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestaţie ostilă de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. A fost reţinut la Malmaison şi Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori. Abia în iunie 1957 i-a fost adusă la cunoştinţă sentinţa: doi ani închisoare corecţională pentru delictul de agitaţie publică. În martie 1958, a fost trimis disciplinar la penitenciarul Gherla. În noiembrie, eliberat din închisoare, dar trimis (cu escortă) – „pentru 36 luni” – cu domiciliu obligatoriu în satul-nou Lăteşti, raionul Feteşti. În noiembrie 1961, i-a fost prelungită restricţia domiciliară cu 24 luni. Paul Goma a protestat, în scris, faţă de „prelungire” şi a fost eliberat înainte de termen, în ianuarie 1963.

În 1965, ca urmare a „decretului Ceauşescu” (ce permitea foştilor deţinuţi politici să-şi continue studiile universitare), Paul Goma – căruia nu i se aprobase reînmatricularea în anul III, deşi, legal, avea acest drept – a dat examen de admitere şi a reuşit la Facultatea de Filologie, Universitatea Bucureşti.

În decembrie 1966, a debutat în revista Luceafărul cu povestirea „Când tace toba”. În august 1968, a apărut volumul său de debut, „Camera de alături”, singura carte pe care Paul Goma a reuşit să o publice în România înainte de plecarea în exil.

A fost publicat în Germania şi Franţa. Între 1981 şi 1990, Securitatea a pus la cale mai multe atentate împotriva lui Paul Goma, printre ele, celebra „L’Affaire Tanase-Goma”, din 1982 („Soldatul câinelui”), recunoscute public chiar de Ion Iliescu cu prilejul decorării postului Europa liberă (în cel de-al doilea mandat al său).

În 1996, Paul Goma a fost decorat de Ungaria, prin ambasadorul de la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluţia Maghiară cu care Paul Goma s-a solidarizat. În România el nu a primit nicio decoraţie, notează news.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top