Publicat la 2020-11-30

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Colecția de monede comemorative și jubiliare emise de Banca Națională, ediția 2020

2 min read

foto: bnm.md

Banca Națională a Moldovei pune în circulație opt monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

foto: bnm.md

Seria „Personalități” este îmbogățită cu două monede comemorative dedicate centenarului Valentinei Rusu-Ciobanu – artist plastic, unul dintre cele mai reprezentative și ilustre personalități ale picturii basarabene și bicentenarului nașterii lui Alexandru Ioan Cuza – primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Monedele sunt confecționate din argint, au valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 250 unități și 300 unități respectiv.

O monedă consacrată Mănăstirii Vărzărești – 600 de ani de la ctitorire, cel mai vechi complex monastic din spațiul dintre Nistru și Prut, care reprezintă o mărturie pentru credința poporului nostru, completează seria „Mănăstirile Moldovei”. Piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură tradițională autohtonă de acest gen, are valoarea nominală de 50 lei și este emisă într-un tiraj de 350 unități.

O monedă din argint dedicată lui Paul Bran – economist, profesor universitar, manager al învățământului superior în domeniu, primul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, suplimentează seria „Știință și inovare”. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 250 unități.

Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată  cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, pe care este reprezentat fluturele mahaon (Papilio machaon L.), o specie de fluturi ocrotită prin lege. Moneda are un tiraj de 300 unități.

O monedă dedicată ornamentului tradițional, care reprezintă mărturii importante ale vieții spirituale și ale tradițiilor seculare ale neamului, completează seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”. Monedă din argint are  valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 400 unități.  

Moneda din argint consacrată Vinurilor Moldovei va completa seria de monede „Altele”.  Are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități.

Seria „Poveștile copilăriei”, lansată anul trecut, include o nouă monedă „Punguța cu doi bani” din tombac argintat cu  valoarea nominală de 20 lei și un tiraj de 300 unități.

Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.