#CitimPentruSchimbare: Tendințele în materie de lectură pentru anul 2020

citim-pentru-schimbare-831x540-831x540-2.jpg

Suntem pe ultima sută de metri a acestui an cititoresc, și prin urmare este potrivit să facem unele bilanțuri și să observăm ce tendințe în materie de lectură vor fi în anul viitor. Sper că v-ați înarmat cu o cafea tare și aveți dispoziție pentru o retrospectivă de lecturi.

Ce am citit în 2019?

2019 a fost anul literaturii de nișă, a non-ficțiunii de calitate și a prozei scurte. Autorii au jonglat cu teme din cele mai dificile și ne-au oferit rampă de explorare a fricilor, a temerilor și a speranțelor noastre. În cazul meu, acest an a fost anul povestirilor scurte, a analizelor tematice și a cărților incomode.

Revelația anului a fost editura Black Button Books care mi-a oferit posibilitatea să descopăr anumite nișe literare, pe care le ocoleam anterior. Au titluri despre feminism, despre libertatea gândirii și despre non-standarde (da, anume la asta te duc cu gândul cărțile din portofoliul lor). Am reușit să citesc 2 titluri care mi-au plăcut în mod special și pe care vi le recomand insistent, în noul an:

În anul 2019, s-au citit multe cărți de istorie, iar în acest sens țin să vă recomand câteva titluri din seria Kronika, a celor de la Editura Litera, titluri cu deosebit conținut și valoare:

Ce vom citi în 2020?

Să dăm răspuns la această întrebare este similar cu a arunca zarurile, dar judecând după anunțurile editurilor se pare că vom avea parte de experiențe noi în materie de romane istorice, thriller-uri și non-ficțiune amplă. Ne așteaptă noi titluri istorice cu subiecte mai mult sau mai puțin incomode. Vom avea parte de experiența prozei scurte cu gust amplu. Vom sesiza plăcerea discursului în romane publicate de tineri talentați, dar și de maeștri în ale cuvântului.

Se prognozează o golire ascendentă a buzunarelor de bani în perioada târgurilor de carte, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Iată câteva dintre titlurile pe care le aștept cu sufletul la gură:

Apropo, pentru că mi-ar plăcea să fac dialogul nostru mai interactiv, vă propun o mică provocare. Haideți în noul an să dăm startul unei pușculițe literare, în care veți pune o sumă simbolică, astfel încât să observați progresul aritmetic al lecturilor. Până la final de 2020 veți obține, cu siguranță, un mic buget pentru alte liste de lecturi.

Dar până atunci, #FataCuCartea vă aduce sincere felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă și vă urează un an pe măsura așteptărilor voastre cititorești.

La mulți ani!

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

Top