#CitimPentruSchimbare: Știința interactivă. Cum autorii mută teoria științifică din sfera academică în cea publică?

citim-pentru-schimbare-831x540-831x540.jpg

În mediul virtual al cititorilor autohtoni și străini se observă o tot mai frecventă tendință de a alege cărți de popularizare a științei, o metodă de aduce în consumul curent niște subiecte destul de dificile, dar importante. Dar care sunt implicațiile nemijlocite? Există sau nu riscuri când optăm pentru astfel de titluri? La acestea întrebări voi încerca să răspund în cele ce urmează.

Cum am descoperit sexul din cărți?

Da, ai citit corect. Am lecturat de-a lungul carierei mele de cititor câteva titluri cu adevărat bune pe acest subiect. Dar în primul rând, am primit o doză de informație netrivială, concretă și spusă direct, fără ocolișuri. Alegerea unor cărți cu un astfel de subiect sensibil este o oportunitate perfectă de a dezvolta inteligența sexuală a adolescenților și chiar a tinerilor care urmează sau deja și-au făcut o familie.

Nu este nimic criminal în a descoperi viziunea unor autori despre acest subiect, deoarece cititorul își lărgește opinia pe marginea unor subiecte și începe să perceapă impactul unor acțiuni pe care și le asumă. Judecând după cifrele în creștere a mamelor infantile și a mediocrității sexuale crescute, cred că astfel de lecturi sunt potrivite. Și deci, iată câteva titluri pe care le recomand cu încredere (unele sunt în limba rusă, dar pot fi găsite în original sau traduse în română):

 

  • Секс для науки – Мэри Роуч („Bonk” de Mary Roach) – interactivă și alertă, cartea dezvăluie parcursul științific al analizei sexului, de la pioneri și până în prezent. Stilul de scriere inedit, vocea sigură au oferit cărții un plus valoare, iar experiența de ansamblu a fost destul de informativă.

  • «Секс. От нейробиологии либидо до виртуального порно. Научно-популярный гид» – Дарья Варламова. Iată o carte inedită, în care autoarea încearcă să demonstreze originea și motivația sexului. Scrisă într-o manieră jurnalistică, analiza este interactivă și părăsește zona comodă a studiului academic, lăsând o marjă de analiză proprie fiecărui cititor.

De ce aș citi astfel de cărți?

Presimt deja tonul sceptic al acestei întrebări. Da, scump cititor, ai tot dreptul să treci pe lângă această recomandare de carte, dacă ești pudic sau cumva inhibat. Dar te asigur că lecturându-le vei primi o doză aparte de știință și de umor sănătos. Cred că astfel cărți sunt menite să ne descarce de stereotipuri și să ne arate că lucrurile firești nu pot fi rușinoase, ci dimpotrivă sănătoase.

Relevant în acest caz este exercițiul creativ, distincția între prezentarea științifică și jonglarea comodă cu diferite idei și concepte pur teoretic. Cred că astfel de cărți nu sunt „de căpătâi”, dar cel puțin reușesc să-ți deschidă o nișă spre un subiect tabu și să-ți dea spațiu de gândire. Or, oare nu acesta este scopul lecturii?

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

Top