#CitimPentruSchimbare: “Despre cărțile care mi-au format destinul cititoresc”

citim-pentru-schimbare.jpg

Fiecare cititor are în spatele său anumite cărți cu care se mândrește și unele lecturi pe care încearcă să le ascundă adânc în trecut. În cazul meu, realitățile editoriale din perioada anilor 2000-2007 au dat tonul evoluției mele. De ce spun asta? Pentru că în timpurile copilăriei mele, cărțile de peste Prut ajungeau cu mare dificultate și aveau prețuri aproape cosmice.

În memoria mea s-a implantat un episod în care mama m-a dus în librăria „Mihai Eminescu”, cea de pe strada Petru Movilă. Era imensă și ochii îmi fugeau în toate direcțiile. Cotoarele frumoase, simetrice, gama cromatică și literele care parcă dansau, m-au frapat. Mama mă ținea de mână și mă purta printre rânduri. Pe atunci eram curioasă să văd enciclopedii, să aflu secrete, dar costau atât de mult, încât i-am zis mamei că voi fi gata să îl aștept pe Moș Crăciun. Toată aventura s-a încheiat cu o scrisoare lungă în care îi descriam toate dorințele mele de cititor.

În timp, mama, care se dovedise un adjunct perfecționist a lui Moș Crăciun, îmi aduce cărți colorate în care erau ascunse enigmele naturii, ale cosmosului sau ale istoriei.

Ce cărți trebuie să le oferiți copiilor voștri?

La această întrebare răspunsurile sunt extrem de diverse. Judecând după modelul meu de lecturi, aș recomanda câteva categorii de lecturi relevante pentru formarea micuților cititori.

  • Enciclopediile da, știu că avem acces nelimitat la internet și că picii din prezent sunt încântați de tehnologiile inovaționale, dar anume enciclopediile sunt cele care sporesc curiozitatea celor mici. În prezent, editurile au o diversitate amplă de cărți din acest gen, divizate pe criterii de gen, vârstă sau preferințe. Cel mai potrivit este să îi oferiți copilului posibilitatea de a alege singur ceea ce îl interesează, chiar dacă o va face pentru culoarea copertei sau pentru ilustrațiile din interior.
  • Cărțile cu povești tradiționale românești știu că acest punct va trezi multe reacții, mai ales pentru că, în prezent, se critică acut fundalul istoriilor povestite de marii scriitori clasici. Evident, un copil modern va percepe dificil mesajul din spatele lui „Harap-Alb” sau cel din „Fata babei și fata moșneagului”, dar aici este nevoie mare de implicarea părinților care pot citi împreună cu cei mici, le pot oferi explicații. Mama îmi citea în atmosferă, îmbina lecturile cu jocul actoricesc, astfel încât toate lecturile deveneau memorabile.
  • Istorii cu eroi nu mă refer la Marvel, ci la acei eroi cu care am rezonat. În cazul meu a fost „Guguță” a lui Spiridon Vangheli. Oh, cărțile acestuia nu se citesc, se trăiesc. Norocul meu a fost să îmi fie citite de bunic, din scoarță în scoarță.
  • Romane fantastice pentru un adolescent curios nu este nimic mai interesant, în materie de cărți, decât romanele fantastice. Eu am devorat scrierile lui Jules Verne, care mi-au stimulat cu succes inventivitatea și aptitudinile de scriere. Cărțile acestui autor sunt un adevărat tezaur literar, iar lecturile în familie a acestora o să vă apropie și o să se transforme într-o aventură.

Cum dai sfaturi dacă nu ai copii?

Anticipez această întrebare și vă spun din start, recomandările mele fac parte din propriul meu destin cititoresc. Grație acestor cărți am început să resimt plăcerea lecturilor și să descopăr un altfel univers al percepțiilor.

De ce le-aș îndemna pe mămici sau tătici să le dăruiască celor mici astfel de cărți? Pentru că ne aflăm într-o perioadă când consumul de carte este tot mai mic, iar ultimele cifre publicate în cadrul studiului Pisa ne demonstrează un tablou trist al evoluției educaționale. Republica Moldova a luat un punctaj mediu de 424 de puncte la citire/lectură comparativ cu media de 487.

Aceste cifre sunt îngrijorătoare, cu atât mai mult, cu cât nici părinții nu mai pun mare accent pe necesitatea de a educa din copii niște cititori atenți, ci preferă să le dea în mâini un gadget care le va economisi timpul.

Practica mi-a demonstrat că acele cărți cu care îți începi călătoria sunt o bază indispensabilă, iar grație lor ajungi să simți plenitudinea senzațiilor oferite de literatură. Lor le datorăm gustul estetic pe care îl obținem, prin urmare, e nevoie de o mare grijă în alegerea acestora, pentru ca cei mici să aibă parte de un adevărat desert, și nu de o pedeapsă zilnică.

Transformați cititul într-o călătorie plăcută, în care să mergeți cu toată familia, nu într-un alt fel de „pus în ungher”.

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

 

Top