#CitimPentruSchimbare: Cum o carte te poate scutura din temelii?

citim-pentru-schimbare-831x540-831x540.jpg

Cărțile bune au menirea de a te scoate din zona ta de confort, prin urmare dacă un volum vă face să reacționați dur, să regândiți ceea ce vă definește rutina, atunci scopul autorului a fost atins. Din păcate, în prezent, mulți autori merg pe linia fină a complezenței cititorești, făcând pe placul cititorului destul de răsfățat. Nu scriem despre subiecte incomode – ele ating ego-ul publicului. Nu abordăm subiecte universale – acestea aduc prejudicii unor cititori mai deosebiți.

Se pare că aceste postulate au devenit unele dintre cele pe care lumea scriitorilor le-a acceptat tacit și de care nu se mai face abstracție în ultimul deceniu. Per contrariu, au devenit cheia succesului unor autori care publică, pe bandă rulantă, romane de bulevard sau cărți motivaționale. Cum rămâne însă cu cei care au decis să-și șocheze sau, chiar, traumatizeze cititorii? De cele mai multe ori, acest gen de autori își văd titlurile publicate la edituri de nișă sau în colecții de carte mai puțin marketate.

În realitate, valoarea și importanța acestora autori rezidă în impactul pe care-l au aceștia asupra gândirii colective, transformând anumite senzații unanim recunoscute sau anumite scenarii uzuale în noi idei și viziuni proaspete.

Cum să găsesc o astfel de carte?

Întrebarea este evident mai mult decât pertinentă, judecând după fluxul enorm de cărți care apar pe piața editorială românească, dar cum să alegem totuși corect? Țin să menționez că recomandările mele în acest sens sunt pur subiective, respectiv au luat naștere din propria mea experiență cititorească. Cert este că identificarea unor astfel de cărți este o misiune relevantă și pertinentă, în cazul în care vreți să setați anumite reușite de conținut în alegerea unei cărți.

În cele ce urmează descoperiți trei sfaturi despre cum să găsiți cele mai inedite experiențe literare:

  1. Urmăriți bloggeri de carte buni!

Știu, sună extrem de clișeizat, dar mai ales cum să faci distincția între unul bun și unul marketat? În primul rând, observați tendințele, în materie de: edituri alese, titluri recomandate, activitatea de scriere sau discurs. Acest lucru denotă, cu siguranță, profilul și îndemânarea acestuia. Printre favoriții mei se numără: Laura Câlțea, Anca Zaharia și Constantin Piștea.

  1. Urmăriți site-uri cu recenzii de calitate!  

La acest capitol piața din România este extrem de competitivă, dar și calitativă, or există multe site-uri unde puteți citi recenzii de calitate, cronici impecabile și admira stilul divers al unor cititori cu adevărat preferați. Recomandarea mea este să vă abonați la aceste canale: Filme – cărți, Bookblog, Bookhub.

  1. Abonați-vă la canale de YouTube cu și despre cărți

În această sferă sunt extrem de prolifici cititorii din spațiul post-sovietic, care renunță încet, dar sigur la recenziile clasice și se mută pe YouTube, unde lucrurile devin mult mai ușoare și mai limpezi. Printre favoriții mei se numără astfel de canale, precum: Читалочка/Полина Парс (dacă vreți să știți tot despre Nabokov, atunci această cititoare e cea mai indicată); Simply Bookish (este una dintre cele mai stilate și originale cititoare).

Și totuși, ce ne recomanzi?

Dar „Aveți puțintică răbdare!”, vorba personajului lui Caragiale din piesa „O scrisoare pierdută”. Nu în zadar v-am purtat prin toate acest studiu curmeziș. A venit momentul să vă recomand două titluri care m-au scuturat din temelii, prin maniera scrierii lor și prin subiectul abordat.

„Buburuza” Lilianei Corobca spune istoriei unei femei cu dizabilități locomotorii care adoră viața și vrea să fie în rând cu lumea, dar este mult prea pândită de moarte ca să accepte realitățile existente. Cartea asta te scutură prin scenele dureroase, prin gândurile acute și prin maniera în care întoarce reversul unei monede pe care preferăm să o trecem sub tăcere sau să o ascundem în cel mai întunecat colț al minții noastre.

Iată această carte merită fiecare clipă cheltuită și cred că ar fi potrivit să o dăruim oricărui părinte care uită să comunice cu copilul său, mai ales dacă acesta este o adolescentă pierdută în mrejele unei lumi mult prea crude. Lisa Taddeo face un studiu amplu al istoriei unor femei care suferă de pe urma abandonului, violenței și abuzurilor de ordin psihologic sau fizic. „Trei femei” este cu siguranță un must read de calitate.

To be continued…

Evident, două titluri nu reprezintă ceva ce v-ar ostoi complet apetitul literar, dar vă provoc să elaborați voi topuri cu cărți care v-au zguduit. Spuneți lumii ce lecturi v-au transformat, iar astfel poate că veți dărui cuiva un dram de tămăduire. Până la urmă, anume acest lucru semnifică misiunea noastră: #CitimPentruSchimbare!

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

Top