#CitimPentruSchimbare: Cum cărţile ne schimbă mentalitatea? Incursiune în experienţa unui cititor feroce

citim-pentru-schimbare.jpg

Ce să citesc ca să devin un om mai bun? Cum să găsesc rețeta succesului sau să devin un milionar peste noapte? La aceste întrebări încearcă să dea răspuns o serie întreagă de cărți – best-seller cu titluri vociferate în online și offline. Această suprasaturare ne obosește și ne face să pierdem orice încredere în literatură, prin urmare am decis să abordez un subiect mai sensibil: cum cărțile ne schimbă mentalitatea?

Pentru a înțelege dimensiunea problemei, eu zic să pornim în sens invers. De ce am avea nevoie de o schimbare de mentalitate? În primul rând, acest lucru ne asigură un impact al acțiunilor noastre. În al doilea rând, obținem o conștiință socială de lungă durată, care funcționează fără probleme în orice situație. În al treilea rând, înțelegem multi-aspectual toate problemele cu care ne confruntăm.

Dar ce cărți să citim? Această întrebare este probabil cea mai dificilă, deoarece nu putem generaliza gusturile și necesitățile fiecărui cititor. Pe de altă parte, suntem puși în situația unui boom editorial care ne absoarbe. Titlurile apar pe bandă rulantă, iar unele sunt atât de marketate încât dispare orice încredere față de conținutul acestora.

Cum procedez eu? Aplic regula 60% la 40%. Acesta este co-raportul dintre titluri moderne și clasice. Prin urmare, dacă vreau să obțin un impact productiv, trebuie să alternez. Citesc literatură clasică atunci când am nevoie de un substrat empatic sau când vreau să rezonez cu niște experiențe devenite modele de urmat. Literatura modernă vine partea opusă. O citesc atunci când am nevoie de o panoramă de ansamblu a realităților cotidiene. Prospețimea abordărilor oferite de autori se resimte și este inconfundabilă, mai ales dacă alegem dintre cei care vin din anumite sfere sociale sau locații inedite.

Pentru a nu fi declarativă, am să includ în acest sens o serie de cărți care mi-au împrospătat percepția asupra unor subiecte mai mult sau mai puțin delicate:

  1. Dragă Ijewawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii” – Chimamanda Ngozi Adichie. Cărțulia aceasta de doar 60 de pagini ar trebui să fie citită de oricine. Pentru că pune accente veritabile pe independența și intelectul emoțional al persoanelor.
  2. Feminist(ă), feminiști” – Chimamanda Ngozi Adichie. Da, este exact același autor, de data aceasta cu o viziune mult mai amplă și cu poziționare pe necesitatea intelectului emoțional.
  3. Perspective feministe asupra societății românești” – o sumă de articole cu și despre feminism, scrise de reprezentantele culturii românești.
  4. Regândirea infidelității” – Esther Perel. Cartea asta e de pus sub căpătâi și de luat aminte. Perel este tăioasă și directă, arătând toate laturile problemei, nu doar aspectele morale ale infidelității.

De ce am ales aceste 4 cărți? Pentru că sunt ample și abordează o temă pe care o consider inerentă dezvoltării noastre: inteligența emoțională. Grație unor astfel de titluri, lectura se transformă într-o adevărată provocare și depășește dimensiunea unei simple pasiuni.

#CitimPentruSchimbarea propriei noastre mentalități, căci merităm mai mult decât avem.

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

Top