#CitimPentruSchimbare – campanie lansată de moldova9.com! Cum e să fii blogger de carte în Moldova?

121-1.jpg

Portalul nostru, moldova9.com lansează de astăzi campania #CitimPentruSchimbare, realizată de Corina Moisei-Dabija. Acţiunea are drept scop promovarea cititului pentru un viitor mai bun.

M-am gândit mult care ar fi primul meu articol pe moldova9.com. Alegeam și creionam subiecte, până când am decis, că mai potrivit e să o încep cu începutul. Am început să citesc din simplă pasiune. Sunt un reprezentant al generației Y, prin urmare am prins încă deliciile copilăriei fără calculator. Și fiindcă mama mea e pedagog de limba și literatura română, m-am putut bucura de plăcerile unei biblioteci masive și interesante.

Cum s-a ajuns de la lectură din plăcere la o adevărată meserie? La întrebarea aceasta nu am un răspuns univoc. Totul a început cu dorința mea de a arăta lumii că lectura poate fi o activitate cu adevărat benefică. Inițial, făceam doar simple schimburi de cărți cu colegii, dar ulterior am decis că este momentul să investesc în propria mea bibliotecă. Și am început să cumpăr febril cărți. Ce însemna febril pe atunci? Cam toți banii de buzunar și toate bursele mergeau direct în librării.

Foamea mea de lecturi nu cunoștea limite, așa că pur și simplu nu m-am mai abținut. Era ceva firesc și grotesc. Apoi a venit ideea cea mai importantă: să fac public alegerile mele în materie de carte. Slavă domnului că există Facebook și Instagram. Ca specialist în digital marketing (peste ani), înțeleg că aceste două platforme sunt extrem de eficiente pentru a transmite un mesaj vital.

Au urmat anii în care am bătut la ușa tuturor portalurilor române și autohtone, la care îmi doream să scriu. Câțiva ani în șir mă loveam doar de tăcerea nemiloasă a tuturor celor de peste Prut, iar la noi exista un singur slogan: Cultura nu vinde!

Da, anume această primă lecție am învățat-o cu succes: Ceea ce fac eu nu prea are forme de capitalizare economică. Sau și mai dur: interesul oamenilor față de citit este atât de mic, încât să-i convingi despre asta este o veritabilă muncă de Sisif.

Totuși, dau dreptate motto-ului biblic: Bate și ți se va deschide. Cam vreo 4 ani în urmă mi-a răspuns un portal de recenzii din îndepărtatul Cluj. Erau o gașcă de tineri foarte activi, care își doreau să spună lumii ce semnifică lectura pentru ei. Nu vă puteți imagina câte PDF-uri ale autorilor (ne)cunoscuți am citit/am traversat pentru ca să ajung la o poziție pe site. Eram avidă să descopăr toate noutățile, să văd cum recenziile mele sunt distribuite pe social media. După asta a venit Bucureștiul. Epopeea mea cu lucrul la un portal cultural s-a încheiat cu o serie de parteneriate și sute de cărți primite cadou pentru recenzii.

Cum e să fii blogger de carte în Moldova? O să sune foarte trist, dar e frustrant. Frustrant să vezi că tot ce contează este venitul economic al librăriilor. E frustrant să vezi cum unele parteneriate se sting și dispar de îndată cum ceri ceva la schimb. E durut, dar cumva pun asta exclusiv pe mentalitatea și realitățile locului și timpului.

Ce trebuie să știe un blogger de carte?

  1. O să fii refuzat de nenumărate ori – asta este cea mai dificilă parte, dar nu lăsa capul jos. Mai devreme sau mai târziu rezultatele dorite vor fi obținute.
  2. O să fii învinuit că te-ai vândut editurilor – fraza asta m-a urmărit și continuă să o facă. Eu cred că anumite edituri nu pot livra un produs prost, de aceea colaborarea cu ei este cumva inerentă unei calități.
  3. Nu vei fi plătit – da, știu, este trist, dar editurile nu au bugete de promovare, așa că o să faci un soi de voluntariat în schimbul a câteva cărticele bune, ceea ce cred eu e un bonus bun.

Cu toate acestea, sunt ferm convinsă că un tânăr blogger care scrie de calitate poate atinge strunele cititorilor și transmite un mesaj prin intermediul muncii sale. Mesajul e simplu: #CitimPentruSchimbare – Citim pentru un viitor mai bun.

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

Top