Publicat la 2016-05-05

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

CETATEA TIGHINA, reconstruită cu EFORTURILE comune ale Turciei și Republicii Moldova

2 min read

Cetatea Tighina va fi RESTAURATĂ cu eforturile comune ale Turciei și Republicii Moldova. Ideea renovării fortăreței aparține ambasadorului Turciei la Chișinău, Mehmet Selim Cartal. Potrivit lui, această cetate după renovare ar trebui să devină nu doar o simplă fortăreață, ci să se transforme într-un adevărat Centru Cultural.

Dorința Turciei de a se implica în reconstrucția Cetății Tighina vine din faptul că fortăreața a fost construită de un arhitec turc și a fost fondată în 1538, după intrarea Tighinei în componențan Imperiului Otoman.

“Noi considerăm că Cetatea Tighina poate fi inclusă în lista patrimoniului internațional UNESCO. Și de ce să nu-i conferim o structură și o arhitectură renovată. Ar putea deveni o scenă pentru organizarea diverselor activități și evenimente cultural-artistice. De exemplu: desfășurarea atelierelor de creație, de pictură, prezentări teatrale, unde vor putea veni iubitorii de artă și frumos”, a mai declarat ambsadorul Turciei la Chișinău.

Cetatea este amplasată foarte aproape de Odessa și Chișinău. Grupurile de turiști pot ajunge aici foarte ușor. Acest element foarte des a fost discutat de diplomatul turc cu așa-numita administrație de la Tiraspol. Ideea le-a surâs celor din partea stângă a Nistrului, a recunoscut ambasadorul. Doar că, timp de patru ani de zile carul nu s-a mișcat din loc.

Prin renovarea Cetății Tighina este un bun prilej de a restabili PACEA și ÎNCREDEREA între cele două maluri ale Nistrului, a mai punctat ambasadorul Turciei la Chișinău, Mehmet Selim Cartal.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.