Publicat la 2020-07-24

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Cercetătorii internaționali își exprimă îngrijorarea pentru „o încercare de a distruge o nouă mișcare religioasă” în Coreea de Sud

4 min read

Pe data de 20 iulie, în Coreea de Sud a fost organizat un webinar despre o nouă mișcare religioasă și dimensiunile sale politice, religioase și sociale,  aparute odata cu recenta criză COVID-19.  Au fost invitati savanți și experți internaționali în domeniul religiei, dreptului internațional și drepturilor omului.

Intitulat „COVID-19 și libertatea religiei: Shincheonji , tapul ispasitor din Coreea de Sud”, webinarul a abordat problemele recente referitoare la atacul agresiv al bisericilor protestante conservatoare și fundamentaliste din punct de vedere politic, impotriva unei  denominatii creștine,recent  inaugurata in 1984. Denominatia numita Shincheonji (Noul Cer Noul Pamant)  Biserica lui Isus, a avut  o creștere rapidă in ultimii ani.

Noua mișcare creștină inaugurata de  Shincheonji a devenit o țintă a „persecuțiilor protestanților fundamentaliști” din cauza expansiunii sale religioase de succes. “Grupul  de protestatari protstanti conservatori și fundamentaliști, văd in Shincheonji drept  un concurent și vor să il distrugă”, a declarat Massimo Introvigne, un sociolog italian in domeniul religiei, care a studiat si a facut investigatii si in trecut, referitoare la  Shincheonji. După pandemia COVID-19  el a fost cel care  a si publicat  pentru prima data în engleză despre acest grup religios.

Alessandro Amicarelli, președintele Federației Europene pentru Libertatea Credinței, a subliniat că autoritățile sud-coreene, ca sa poata sa inchida biserica, au problematizat Shincheonji, afirmand ca ei sunt cei care  au provocat criza COVID-19 in Coreea. “Inainte  de cel de-al 31-lea pacient COVID-19,   membru al Shincheonji , care a fost acuzat pentru răspândirea virusului, existasera deja alte 30 de persoane care   fusesera testate pozitiv.  Mulți chinezi, inclusiv din Wuhan,  vizitasera Daegu (din Coreea de Sud) și astfel infecția s-a răspândit ”, a spus el.

Willy Fautre, directorul Drepturilor Omului Fără Frontiere (HRWF), a declarat că recentul atac asupra Shincheonji poate fi privit ca o încercare a grupurilor fundamentaliste protestante din Coreea de Sud pentru  a slăbi și distruge concurentul pe piața religioasă. El a adăugat că „încălcările drepturilor omului asupra membrilor Shincheonji prin programul de convertire coercitivă (cunoscut și sub denumirea de„ deprogramare ”), prin răpirea și închiderea membrilor Shincheonji in centre de  “deprogramare” din ultimul deceniu au fost făcute ca urmare a eșecului concurenței din bisericile protestante din țară.”

Ciaran Burke, profesor asociat la Universitatea din Derby, a declarat că autoritățile din domeniul sanitar din Coreea de Sud au asociat pana in prezent,  în mod explicit,  Shinchoenji și focarul de COVID-19, chiar dacă în alte biserici s-a dovedit o asociatie mai clara între virus și cazuri confirmate de pacienti. De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „culegerea de catre guvern a  informațiilor personale ale celor  300.000 de membri Shincheonji , atat din tara, cat si din strainatate, ceea ce reprezinta o posibilă încălcare a acordului internațional, în special Pactul internațional pentru drepturile civile și politice (ICCPR)  semnat de Coreea de Sud în 1990”.

Procuratura a inițiat investigarea liderilor Shincheonji, inclusiv  a fondatorului Man Hee Lee, care este  acuzat si investigat   pentru presupusul rol pe care l-a avut în răspândirea COVID-19. Trei oficiali Shincheonji au fost arestați pe data de 8 iulie , fiind  acuzați ca au jucat un rol important în izbucnirea majora a epidemiei, in   prima etapă, deoarece ar fi pus la dispozitia autoritatilor  o lista inexacta a membrilor.”

„Autoritățile au ignorat cererile facute de conducerea Shincheonji, de a nu mai folosi cuvântul “sectă” în rapoartele lor oficiale, atunci când se refereau la biserica Shincheonji. Guvernele locale i-au încurajat pe cetateni să raporteze autorităților despre  membrii  Shincheonji, creând  astfel stigmatul că membrii  acestei biserici urmau să fie tratați ca infractori ”, a declarat un oficial Shincheonji în  cadrul webinarului.

Inre-o declarație recentă facută de „familiile celor decedați și victime ale COVID-19” s-a scris că „mii de pagube și decese ale coreenilor reflectă eșecul referitor la felul cum a actionat inițial guvernul in gestionarea virusului”. S-a mai precizat că ministrul Justiției, Choo Mi-ae, „a permis pacienților COVID-19 din China să intre în Coreea, ceea ce a dus la răspândirea  virusului în toată țara, ceea ce a dus la moartea multor coreeni.” De asemenea, a afirmat că  dânsa încearcă să evite sa-si asume responsabilitatea pentru pagubele create, „dând ordine directe procurorilor pentru o incursiune și arestări împotriva Bisericii Shincheonji”.

Un post de televiziune din Coreea de Sud, MBC, a raportat că in urma unei investigatii recente efectuată la Daegu, epicentrul focarului major COVID-19 din Coreea de Sud, a scos in evidenta    eșecul guvernului, referitor la modul cum a gestionat inițial stapanirea virusului. Raportul, citând analize de la un spital universitar local, a constatat că cel puțin 180.000 din populația totală a orasului Daegu, care este  de 2,4 milioane de persoane, au fost infectate cu COVID-19. Aceasta confirma faptul ca in realitate numarul celor infectati a fost de 27 de ori  mai mare decat cazurile  raportate oficial; doar 6.800 de cazuri au fost raportate oficial. Majoritatea cazurilor  confirmate, peste 5.000, sunt membri ai Bisericii Shincheonji, deoarece informațiile lor personale au fost cerute de catre guvern, în timp ce restul de 180.000 de posibili infectati, nu au fost invesigati.