Cei 12 copii de la gimnaziul din Tohatin au fost infectaţi cu noroviruşi, transmişi prin alimente contaminate sau prin nerespectarea igienei personale

1-internare-copil-resize-8862-b.jpg

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă că, la investigarea probelor biologice de la copiii gimnaziului din Tohatin, care au fost afectaţi, s-a identificat infecția cu norovirusuri, care şi a fost cauza îmbolnăvirilor şi nu depistarea în apă a colifagilor, după cum s-a vehiculat în unele surse mass-media, aceasta fiind o interpretare eronată a informaţiilor.

ANSP menţionează că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

REDACTOR: Diana Botnaru

Top