Publicat la 2020-07-07

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Ce tipuri de lentile pentru ochelari există și cum afli de care ai nevoie

3 min read

Nu ai mai purtat ochelari și nu înțelegi cum să alegi lentile pentru ei? De fapt, chiar dacă ai purtat deja ochelari, s-ar putea să nu fii expert în lentile. Poate ai atras mai multă atenție ramelor sau pur și simplu ai mers pe mâna consultantului din optică, dar dacă ți-ai pus întrebarea – ce tipuri de lentile pentru ochelari există și cum le alegi pe cele potrivite ție, acest articol este exact pentru tine.

În general, există 3 factori de bază de care trebuie să ții cont, când alegi lentile pentru ochelarii pe care-i vei purta o bună parte din zi: materialul din care sunt confecționate, tratamentul aplicat lentilei, precum și de tipul de lentile potrivit dioptriilor tale. Fiecare aspect contează și imediat vei înțelege de ce.

Materialul determină proprietățile, dar și prețul lentilelor pentru ochelari. Cel mai răspândit și mai ieftin este plasticul, el asigurând o acuitate vizuală decentă, dar nu excelentă, au o rezistență de invidiat și termen bun de exploatare. Sticla este mai scumpă, oferă acuitate vizuală minunată, dar aproape orice lentile pentru ochelari create din acest material vor fi groase, grele și destul de periculoase, în caz de accident. Populare sunt lentilele din policarbonat, fenomenal de rezistente la impacturi și rezistente la zgârieturi. Aceste lentile pentru ochelari sunt extrem de dure, oferind o protecție foarte mare în cazul unui traumatism în zona ochilor. Conform unor date, ele sunt cu 20% mai ușoare și mai subțiri decât lentilele din plastic și de 12 ori mai rezistente la șoc.

Despre tratamentul aplicat lentilelor se poate vorbi mult, practic ar fi un articol aparte. Pe scurt, o asemenea procedură conferă lentilelor proprietăți suplimentare. Un simplu tratament de suprafață îți poate oferi o minunată pereche de ochelari de vedere antireflex, pentru lucrul la calculator, o pereche de ochelari super rezistentă sau una aproape magică, care respinge apa, uleiul, nu se aburește și nu se murdărește. Sună promițător? Odată ce ai ajuns într-un magazin de optică, nu ezita să întrebi mai multe detalii despre ce tratamente pentru lentile sunt disponibile și alege ceea ce ți se potrivește.

Dacă ne axăm anume pe tipuri de lentile, poți opta pentru:

  • lentile monofocale,
  • lentile bifocale,
  • lentile progresive sau
  • lentile fotocromatice (heliomate).

Care este diferența? Lentilele monofocale îmbunătățesc fie vederea la distanță, fie vederea de aproape. Cele bifocale le combină pe ambele, de obicei o parte a lentilei (cea superioară) este pentru vizualizarea obiectelor îndepărtate și o parte (cea inferioară) pentru vizualizarea obiectelor apropiate. Cu alte cuvinte o pereche de ochelari bifocali este un 2 în 1 super avantajos. Absolut toate distanțele sunt acoperite de lentilele progresive, ce includ vederea la distanță, intermediar și aproape. Parada o închid lentilele fotocromatice. Ochelarii heliomați protejează ochii sensibili de razele solare, întunecându-se ușor când crește nivelul de luminozitate în mediu.

Ai decis să achiziționezi ochelari de vedere în Chișinău? Atunci află că salonul de optică Pro Optic este absolut dotat cu întreaga gamă abordată în acest articol de la lentile, rame și până la produse auxiliare de îngrijire menite pentru o întrebuințare de durată.