BAROMETRUL ELECTORAL 2019: Unde a fost corect și unde nu

unnamed.png

Un număr de 101 persoane au primit ediția a 13-a a Barometrului Electoral, pe 23 februarie 2019, marcată cu semnul Confidențial. Ediția nu a fost făcută publică din cauza că se baza pe rezultatele unui sondaj făcut cu câteva zile înainte de alegeri și conform legislației, noi nu am putut să publicăm oficial astfel de date. Exact imaginea de mai sus a fost transmisă către cei care au solicitat ultima ediție a Barometrului Electoral.

După ce au fost anunțate rezultatele după procesarea a 100% din procese verbale, vă prezentăm o analiză referitor la ce a reușit să anticipeze BE2019 și ce nu.

S-au adeverit următoarele:

 • BE2019 a estimat corect că doar următoarele formațiuni politice vor accede în Parlament: PSRM, PDM, Partidul Șor și Blocul ACUM . Dar și faptul că niciun alt partid nu va obține niciun mandat, nici pe circumscripția națională, nici pe cele uninominale. În special, PL n-a obținut mandatul în circumscripția 32, unde teoretic avea mai multe șanse, iar Partidul Nostru n-a obținut niciun mandat în cele două circumscripții din Bălți, dar nici în alte circumscripții din zona de Nord.
 • BE2019 a prezentat exact clasamentul între concurenți electorali, după numărul total de mandate, și anume: PSRM – cele mai multe, urmat de PDM, urmat de ACUM și de Partidul Șor.
 • BE2019 a estimat corect ambele circumscripții în care a câștigat Partidul Șor și a estimat corect că acest partid nu ar fi câștigat și în orice altă circumscripție. De asemenea, s-a estimat destul de bine numărul de mandate pe circumscripția națională: 4 (real 5).
 • BE2019 a estimat corect toți trei câștigători pe circumscripțiile din diasporă, deși în circumscripțiile 49 și 51 puteau apărea suprize, datorită numărului mic de votanți și numărului mare de candidați, în special în c.51.
 • BE2019 a estimat corect că anume PSRM va lua ele mai multe voturi din regiunea transnistreană, totuși, candidații PSRM au pierdut în ambele circumscripții.
 • BE2019 a estimat corect rezultatele la toate circumscripțiile unde diferența dintre candidații ce au luat primele 2 poziții a fost de peste 3500 voturi, în baza sondajelor interne făcute de iData, care operau totuși cu eroare de eșantionare mare la nivel de circumscripție, putând să surprindă diferențe de cel puțin 3500 voturi dintre doi candidați.
 • BE2019 a estimat corect majoritatea rezultatelor pe circumscripțiile uninominale, unde diferența între candidați a fost mai mică de 3500 voturi. Corect au fost estimate 23 de circumscripții și incorect – 11.
 • BE2019 a estimat corect rezultatul în circumscripția unde diferența de voturi a fost cea mai mică. E vorba nr.42 – Cantemir, unde candidatul PDM a câștigat cu o diferență de 65 de voturi. De asemenea, în circumscripția nr.26, candidatul ACUM a câștigat la o diferență de 138 de voturi, fapt anticipat de asemenea de BE2019.
 • BE2019 a estimat destul de bine numărul de mandate uninominale pentru Blocul ACUM – 10 (real 11).
 • BE2019 a estimat corect că PDM va lua mai multe mandate decât ACUM, anticipând o diferență de 6, în realitate fiind de 4. Asta se explică prin faptul că în sondajul făcut imediat înainte de alegeri, PDM era mult peste ACUM, dar și numărul de indeciși creștea de la o zi la alta. Astfel, probabil că dintre cei indeciși, mulți au decis în ultima zi să voteze ACUM.

Ce nu a anticipat BE2019:

 • În primul rând, e vorba de candidați independenți. Deoarece ultimele estimări pentru BE2019 s-au făcut în baza intenției de vot pentru partide, nu s-a putut estima scorul candidatului independent din circumscripția nr.43, care ulterior a câștigat. Totuși, dacă nu s-ar fi retras candidatul PDM în favoarea candidatului independent, atunci estimarea BE2019 ar fi fost corectă și ar fi câștigat candidatul PSRM. Diferența a fost mică. În regiunea transnistreană votul a fost în mod organizat, nu am putut și nici nu avea sens de făcut sondaje acolo, respectiv, am estimat doar partidul ce a luat mai multe voturi, nu și faptul că candidați câștigători i vor fi independenți.
 • În zona de Nord, au fost câteva neconcordanțe, deoarece scorul atât în sondajele iData, cât și în alegeri a candidaților PSRM și PDM erau foarte apropiate, fiind greu de anticipat cine ar putea câștiga în fiecare din circumscripții. Dacă luăm cantitativ, noi am pronosticat 8 mandate PSRM în această regiune și ei au obținut 7, respectiv pentru PDM am anticipat 4 și ei au obținut 5 în Nord, respectiv o estimare destul de bună pentru această regiune.
 • Circumscripția nr.16 o anticipam ca fiind câștigată de candidatul blocului ACUM, așa reieșea și din datele sondajelor, care, așa cum am menționat aveau o eroare de eșantionare mai mare decât diferența de scor dintre candidați.
 • Circumscripția nr.21 este unica în care candidatul estimat de noi nu s-a clasat în primii doi. Explicație e scorul foarte apropiat al primilor 3 candidați, dar și eroarea de eșantionare care nu putea anticipa diferențe foarte mici dintre cei 3.
 • În Chișinău nu am anticipat victoria ACUM în circumscripțiile 25 și 27, dar am anticipat corect toate celelalte 9 rezultate pe circumscripții. În general, estimăm că PSRM a pierdut multe mandate din simplul motiv că Partidul Șor a erodat direct din electoratul PSRM cu câte 5-15 p.p. pe fiecare circumscripție, asta făcând ca candidații PSRM să obțină fie o victorie la limită, fie o înfrângere la limită. Asta explică de fapt, marea majoritate a neconcordanțelor din BE2019.
 • Numărul de mandate PSRM. În ultima ediție a BE2019 a fost 45, real 35. Diferența se explică cel mai bine la nivel de circumscripții uninominale. Cele două mandate din Transnistria ar fi trebuit să meargă la PSRM, ceea ce-i logic și din partidul pe care l-au votat cel mai mult. În c.43 o decizie a PDM de ultim moment a schimbat rezultatul final, acest fapt fiind imposibil de anticipat prin sondaj pe eșantion foarte mic. PSRM a pierdut c.40 la diferență de 172 de voturi și c.25 la 705 voturi. Iarăși, dacă ținem cont de scorul Partidului Șor în toate aceste circumscripții, devine clar că PSRM ar fi putut lua alte 8 circumscripții, inclusiv două din transnistria și alte 6 din restul țării.
 • PDM a câștigat cele mai multe circumscripții uninominale. Noi am estimat 14 circumscripții pentru PDM, au fost 18, inclusiv câteva câștigate la limită, cu o diferență mică de voturi.
 • Noi ne-am așteptat ca pe circumscripția națională PDM să devanseze semnificativ Blocul ACUM, ceea ce nu s-a întâmplat. Datele sondajului arătau procente semnificativ mai mari pentru PDM înainte de alegeri, dar și o pondere foarte mare a indecișilor.

Detalii la subiect găsiţi pe tinyurl.com/barometru2019.

REDACTOR: Diana Botnaru

Top