Publicat la 2020-12-22

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Banca Mondială, îngrijorată față de acțiunile Parlamentului de la Chișinău

1 min read

Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale pentru a pune capăt actelor de corupție și soliditatea sectorului financiar.

„Reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură”, se precizează într-o declarație emisă astăzi de către Banca Mondială.

Referitor la modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale, Banca Mondială afirmă că aceasta va submina verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității.

„Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit”, se mai spune în Declarație. Banca Mondială constată că, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, „care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.