Autostrada “UNIRII” va fi gata în… 2026, ci nu în 2022 – aşa cum era planificat. Nemulţumiri şi proteste

Protest-autostrada-Bucuresti-750x563.jpg

Guvernul de la Bucureşti a dublat termenul de execuţie al Autostrăzii “UNIRII”. Astfel, anul 2022 s-a transformat în anul… 2026. 

Premierul român, Viorica Dăncilă a promis că Autostrada „Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş” va fi terminată abia în 2026, asta deşi legea adoptată la finalul anului trecut prevede ca aceasta să fie gata până în noiembrie 2022.

Câteva zeci de persoane, majoritatea venite din Iaşi, au manifestat în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, pentru construcţia autostrăzilor A8 „Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni” şi A7 „Ploieşti – Buzău – Bacău – Siret”. Protestul, neautorizat de Primăria Capitalei, a fost organizat de cele trei asociaţii din Moldova („Împreună pentru A8”, „Moldova Vrea Autostradă” şi Asociaţia „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”) care susţin proiectele pentru infrastructură din regiune, dar în piaţă au fost prezenţi şi deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai, precum şi consilierul USR de la Sectorul 1 din Bucureşti, Clotilde Armand.

Potrivit asociaţiilor civice, premierul a spus, în cadrul întâlnirii, că întreaga autostradă va fi gata până în anul 2026, în timp ce tronsonul „Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ” va fi terminat cel mai târziu în anul 2022. „La solicitarea asociaţiilor, premierul a susţinut reorganizarea de urgenţă a CNAIR, luând în calcul scindarea acesteia, una dintre viitoarele structuri intrând sub tutela Guvernului. Executivul nu doreşte să renunţe la ideea construirii în parteneriat public privat a tronsonului Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ, reiterând argumentul costurilor mai mici de construcţie prin această variantă. La criticile asociaţiilor referitoare la viitoarea taxă de autostradă pentru acest segment, estimată la aproximativ şapte euro pentru 68 de kilometri, reprezentanţii Guvernului au replicat că toate autostrăzile din România vor fi în curând cu taxă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Împreună pentru A8”.

Totodată, Guvernul Dăncilă a promis că pentru tronsoanele „Paşcani – Suceava” şi „Suceava – Siret”, aparţinând autostrăzii A7, urmează să fie aprobaţi indicatorii tehnico-economici.

Cele patru asociații – Împreună pentru A8, Moldova vrea Autostradă, Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Asociația Pro Infrastructura – au formulat și o scrisoare cu revendicări, printre care: renunțarea la proiectul de parteneriat public-privat pentru un tronson din A8 Iași – Târgu Mureș, numirea unui nou ministru al Transporturilor competent, dar și demiterea actualului director de la Drumuri, Narcis Neaga.

”Revendicările cetățenilor din regiunea Moldova

Tergiversarea continuă a aplicării reglementărilor legale în vigoare, privind construirea Autostrăzii A8, Iași – Ungheni – Târgu Mureș, obiectiv strategic de importanță națională, pune în pericol pentru alte decenii dezvoltarea firească a regiunii Moldova, care se află într-un stadiu avansat de degradare socială și economică, urmare a măsurilor administrative discreționare aplicate de la ”Centru”.

Astfel, din nou, societatea civilă din zona de est a țării – parte a României – revine cu noi solicitări imperative către instituțiile de resort ale statului român, pentru demararea celui mai important proiect de dezvoltare economică și socială al Moldovei – Autostrada Unirii. De asemenea,
solicităm și întreprinderea de măsuri necesare asigurării continuării implementării proiectului privind realizarea Autostrăzii A7.

În conformitate cu dispozițiile Legii 291/2018 (Legea Autostrăzii Unirii), coroborate cu normele prevăzute de H.G. 666/2016 și Master Planul General de Transport al României, Asociațiile partenere ”Împreună pentru A8”, ”Moldova Vrea Autostradă”, ”Pro Infrastructură” și ”Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” formulează următoarele solicitări:

1. Respectarea și, implicit, aplicarea de îndată a Legii nr. 291/2018 (publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1022, din 29.11.2018), cu privire la demararea procedurilor, impuse prin textul de lege menționat, de către Ministerul Transporturilor.

2. Numirea de îndată a unui ministru al Transporturilor competent, în persoana unui specialist în domeniu, cu expertiză și capacitate dovedită de a administra un portofoliu extrem de complex, care gestionează bugete de miliarde de euro.

3. Restructurarea imediată a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin demiterea actualului Director General, Narcis Ștefan Neaga, și recrutarea prin concurs a unui profesionist cu competențe dovedite în domeniu, căruia să îi fie atribuit un
mandat pe termen mediu/lung, dar și numirea, de asemenea, a unor experți în posturi-cheie, cum este, de exemplu, ”specialist achiziții publice”.

4. Demararea de îndată și necondiționată a procedurii de scoatere la licitație a lucrărilor tehnice pentru completarea/actualizarea studiilor de fezabilitate în ceea ce privește tronsoanele Târgu Mureș – Ditrău și Ditrău – Târgu Neamț.

5. Renunțarea la procedura ”parteneriat public-privat (PPP)”, în ceea ce privește implementarea proiectului pentru secțiunea Cristești – Pașcani – Lețcani, și preluarea imediată și necondiționată de către Ministerul Transporturilor (în speță, CNAIR) a întregului tronson
Târgu Neamț – Iași – Ungheni, de la Comisia Națională de Statistică și Prognoză, pentru ca și această parte a drumului de mare viteză să facă obiectul finanțării prin fonduri nerambursabile puse la dispoziție de către Comisia Europeană.

6. Întocmirea de îndată și necondiționată a documentației de achiziție publică pentru lucrările tehnice privind actualizarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru sectorul Târgu Neamț – Iași – Ungheni și scoaterea acestora la licitație până la finalul anului 2019.

7. Stabilirea unui program de implementare, care să prevadă în mod expres termene clare pentru finalizarea studiilor de fezabilitate până în anul 2021 și asumarea acestora în mod concret de către Ministerul Transportului și CNAIR, pentru lucrările privind toate tronsoanele
Autostrăzii Unirii: Târgu Mureș – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași –Ungheni.

8. Corelarea proiectului privind construirea Autostrăzii Unirii cu POIM 1 (2014 – 2020) și introducerea acesteia în POIM 2 – viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene 2021 – 2027, pentru ca acest obiectiv să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile, iar realizarea drumului de mare viteză să fie încheiată într-un termen de 12 ani, după cum urmează:

– 2019-2021 – completarea studiilor de fezabilitate pentru toate tronsoanele;
– 2019-2021 – introducerea proiectului Autostrăzii A8 în POIM 2 și depunerea
cererii de finanțare pentru execuția lucrărilor în baza studiilor actualizate
pentru toate tronsoanele;
– 2021-2030 – execuția lucrărilor pentru cei 311 kilometri ai autostrăzii.

9. Stabilirea unui calendar clar și asumat pentru realizarea tronsoanelor Pașcani – Suceava și Suceava – Siret din cadrul Autostrăzii A7 (Ploiești – Bacău – Suceava – Siret) și scoaterea la licitație cât mai rapid a documentațiilor tehnice pentru Studiu de fezabilitate și Proiect tehnic.

10. Asumarea termenelor precizate și a etapelor de către Guvernul României, respectiv Ministerul Transporturilor și CNAIR, prin luarea unor măsuri concrete în acest sens și
crearea unui cadru transparent pentru monitorizarea acestor activități. În acest sens, se impune înființarea unei ”comisii mixte de monitorizare și implementare” a acestui proiect, care să aibă putere decizională și corectivă și care să funcționeze în toată perioada implementării proiectului, 2019 – 2030; comisia va fi formată din reprezentanți ai
Executivului, parlamentari și asociațiile civice implicate în acest demers.

Asociația Împreună pentru A8
Asociația Moldova vrea autostrada
Asociația Pro Infrastructură
Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”

REDACTOR: Liviu Damian

Top