Publicat la 2020-04-30

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Artista plastică Irina Bardița: “Pur și simplu fac ceea ce-mi place. Am posibilitatea, deci, folosesc mai multe stiluri și tehnici!”

5 min read

Irina Bardița este o tânără artistă ce și-a urmat visul de a deveni pictor de la o vârstă fragedă. Și-a făcut studiile la Școala de Arte ”Timotei Bătrânu” din or. Hîncești și a continuat să picteze în diverse tehnici și stiluri, pentru a-și găsi calea în lumea artiștilor internaționali, iar ulterior expoziția sa de picturi ”Le Souffle de L’Esprit” a fost vernisată în Sala Regală a Bisericii Madeleine de la Paris.

sursa: Arhiva personală

M9: În interviul oferit postului TVR Moldova, ai menționat că pictezi de la 4 ani, când ai înțeles că dorești să îți construiești o carieră în domeniul artelor?

Irina Bardița: Îmi doream demult să îmi construiesc o carieră în domeniul artelor, dar nu știam de unde să încep. Nu eram pregătită să-mi înfrunt fricile și prejudecățile din exterior. Abia la sfârșitul anului 2018, după ce am revenit de la Paris, am decis că am suficientă motivație să mă dezvolt în continuare ca pictor.

M9: Care a fost prima pictură conștientă pe care ai realizat-o având un concept bine definit?

Irina Bardița: Nu există așa ceva în artă. Cel puțin la mine nu funcționează așa. Este o pornire interioră, am o vagă fantasmă ce aș dori să pictez, apoi pe pânză procesul decurge de la sine, în direcții imprevizibile. Și rezultatul final poate fi diferit decât cel conceput.

sursa: Facebook/Irina Bardița Art

M9: Ai frecventat Școala de Arte ”Timotei Bătrânul” din or. Hîncești, în ce măsură studiile în domeniul artelor te-au ajutat să îți dezvolți talentul?

Irina Bardița: Mi-au pus bazele, atât, dar erau insuficiente pentru performanța de astăzi. Nu m-am limitat la studiile pe care le-am făcut, ci am învățat și din alte surse. Sunt autodidact. E bine că astăzi avem acces la internet.

M9: Care sunt schimbările pe care ai vrea să le vezi în sistemul de învățământ artistic?

Irina Bardița: Flexibilitate artistică și mai multe proiecte de schimb intercultural.

sursa: Facebook/ Irina Bardița Art

M9: Când ai înțeles că dorești să folosești diverse tehnici și stiluri de pictură și nu vrei să te limitezi cu unul anume?

Irina Bardița: Pur și simplu fac eeea ce-mi place. Am posibilitatea, deci, folosesc mai multe stiluri și tehnici!

M9: Care e cel mai prețios premiu pe care l-ai obținut pentru picturile tale?

Irina Bardița: N-am participat la niciun concurs cu picturile mele. Nu știu de ce?! Mi se par birocratice și subiective. Mă orientez spre altceva. Am recenzii din partea casei de creație Hermes și cea de licitație Christie’s.

M9: Ai menționat într-un interviu că te inspiri pentru picturile tale atât din interior, cât și din exterior, ce mesaj vrei să transmiți oamenilor prin operele tale?

Irina Bardița: Orice pictură are un mesaj diferit, cine dorește le poate citi, dacă scapă de barierele și stereotipurie din cap. Picturile mele sunt pentru oameni.

M9: Ai colaborat cu pictori din R. Moldova, dar și de peste hotare, care sunt diferențele dintre mentalitatea artiștilor de la noi și a celor din afara țării?

Irina Bardița: Principala diferență este modestia și atitudinea respectuasă față de orice tip de artă și nivel de performanță ai avea.

sursa: Facebook/ Irina Bardița Art

M9: Ai folosit pictura ”Renașterea lui Venus” pentru manifestul pașnic care avea ca scop informarea oamenilor despre pericolul infectării cu Coronavirus, care au fost reacțiile oamenilor care au venit la slujbă în acea zi?

Irina Bardița: Reacțiile se văd bine în comentarii la materialele despre acest manifest publicate pe portalurile de știri. Oamenii încă nu sunt gata să privească adevărul în față, fără agresiune și dezinformări.

M9: Consideri că publicul de la noi este pregătit pentru fenomene culturale diferite de cele tradiționale care sunt de mult timp înrădăcinate în cultura națională?

Irina Bardița: Foarte individual. Publicul nostru este divers. Cei care au reușit să aibă tangențe cu cultura internațională și au fost deschiși spre înțelegerea acesteea, sunt oarecum pregătiți, restul nu. Există și persoane care rămân neutre. Per general, avem un teren unde putem sădi ceva, dar acest lucru necesită timp și efort comun.

M9: Ai menționat într-un comentariu că ”Dacă plătești bani ca să fii privit de sus în jos, aceasta deja nu-i comunitate! Unde vrei tu unire între artiști, dacă noi între noi nu ne susținem…”, consideri că dacă ar exista o comunitate artistică ar fi mai ușor să te dezvolți ca artist plastic?

Irina Bardița: Consider că dacă am avea o comunitae artistică unită, (dacă am avea în general), atunci noțiunea de ”Artist și activitate artistică” ar prinde contur și valoare în R. Moldova. Dar din păcate , suntem o națiune dezbinată.

M9: Care sunt în opinia ta 5 cele mai grave probleme cu care se confruntă actanții domeniului cultural din R. Moldova?

  • Nu deținem cultură națională diversificată
  • Piață de dezvoltare este fără perspectivă.
  • Nu există fonduri și suținere financiară din parte guvernului
  • Nu avem susținere reciprocă între artiști și din partea oamenilor
  • Există o lipsă de percepție abstractă a artei

Bliț-interviu:

M9: Dacă ai putea intra în pielea unui alt artist din orice perioadă pentru 24 de ore, pe cine ai alege?

Irina Bardița: Mai mulți, dar am să numesc 3: Salvador Dali, Yayoi Kusama, Marina Abramovic.

M9: Poți deveni pictor fără a avea un talent înăscut?

Irina Bardița: Doar cu talentul nu faci nimic! E bine să ai înclinație spre artă, dar obții succes doar dacă te perfecționezi în permanență. Este nevoie de multă perseverență! Una fără alta nu au succes.

M9: Dacă ai putea descrie arta în 5 cuvinte, care ar fi acestea?

Irina Bardița: Sentimente. Trăiri. Percepții. Emoții. Revoluție

M9: Îți mulțumesc pentru interviu!

AUTOR: Veronica Melinti, stagiară, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.