Ar putea războiul comercial dinre SUA si China să fie un avantaj pentru fermierii canadieni?

china-1024x512.jpg

Noi oportunități pentru producătorii agricoli canadieni ar putea apărea din turbulențele actuale ale comerțului, chiar dacă variațiile volatile de prețuri “atenuează” exporturile pe termen scurt, potrivit unui nou raport al Farm Credit Canada, un creditor major pentru sectorul agricol.

Creșterea globală continuă, ratificarea de către Canada a Acordului Comprehensiv și Progresist pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) și eforturile depuse de China pentru reducerea dependenței de furnizorii americani sunt binevenite pentru sectorul agricol din Canada, a declarat economistul șef al Farm Credit, J.P. Gervais.

“Pe termen lung, sunt absolut sigur că cererea rămâne foarte puternică pentru ceea ce vindem”, a declarat Gervais într-un apel de conferință pentru a discuta raportul anual al firmei sale. “Dar cred că volatilitatea pe termen scurt este probabil să creeze un pic de scădere a performanței.”

Statele Unite și China au făcut schimb de 360 de miliarde de dolari în tarifurile « tit-for-tat » până acum, taxele chineze vizand anumite mărfuri din S.U.A., inclusiv soia și carnea de porc. Mexicul a impus, de asemenea, tarife pentru carnea de porc american și alte mărfuri ca raspuns la taxele vamale introduse de SUA pentru importurile de oțel și aluminiu.

Pe măsură ce mreaja de taxe vizează deturnarea fluxurilor comerciale tradiționale, producătorii canadieni au fost prinși și ei în acest foc încrucișat. Într-adevăr, prețurile canadiene la carnea de porc și la soia – care sunt legate de o valoare de referință cu cele din SUA – au căzut în tandem cu cele din SUA.

Într-o încercare de a evalua modul în care perturbările în desfășurare ar putea influența modelele de exporturi viitoare, Gervais a studiat modul în care perioadele de volatilitate ridicată a prețurilor au afectat performanțele exportului a cinci mărfuri specifice – carne de vită, porc, soia, canola și grâu – în ultimii 30 de ani. În general, exporturile de carne de vită, de porc și de soia au fost mai sensibile la volatilitatea prețurilor decât canola și grâul.

Dar schimbările de prețuri au determinat comportamente diferite din diferite țări, cu unele alegând să stea pe margine, în timp ce altele au crescut achizițiile. În cazul cărnii de vită, de exemplu, o dublare a volatilității prețurilor a condus la o scădere medie cu 20% a exporturilor canadiene în Mexic și Japonia și o creștere cu 11,8% a exporturilor către Hong Kong.

Vorbin despre soia, exporturile către Japonia și SUA s-au diminuat, în timp ce transferurile către China au crescut cu 3,7% și către Spania cu 18,3%.

Între timp, războiul comercial dintre China și SUA ar putea oferi unor producători canadieni oportunități de a intra în calitate de  furnizori de încredere pe piața asiatică.

“Cu cât aceaste fricțiuni economice dintre China și SUA durează mai mult, cu atât mai multe șanse sunt să vezi anumite efecte pozitive pe termen lung”, a spus el. “Dacă în această toamnă târzie sau măcar la începutul  anului vom vedea un acord comercial între SUA și China, piețele nu vor reacționa dramatic. Dar dacă procesul tărăgănează si se adâncește în 2019, cred că vor exista unele efecte de durată … care ar putea fi pozitive pentru Canada”.

China încearcă să își reducă dependența de Statele Unite în calitate de furnizor și și-a mărit deja semnificativ achizițiile din Canada, a adăugat el.

“Nu mă îndoiesc că sunt serioși în ceea ce privește scăderea dependenței de Statele Unite”, a spus el. “Cred că este o oportunitate pentru noi.”

Rapoartele recente ale Canadei cu privire la CPTPP reprezintă un alt punct de atracție pentru agricultori, a adăugat el, menționând că unul dintre cele mai importante avantaje pentru Canada este faptul că SUA nu se află în acest acrod. Una dintre cele mai importante acțiuni ale președintelui american, Donald Trump, după preluarea mandatului, a fost scoaterea țării din afacerea liberă.

“SUA este cea mai mare destinație în ceea ce privește exporturile de alimente, dar este și cel mai mare concurent al nostru”, a spus el. “Asta va oferi un avantaj exportatorilor canadieni, e cert.”

 

Top