Anul 2018, la Montréal, a fost sub semnul lucrărilor interminabile, al economiei în creştere şi al mirosului de… canabis

stock-photo-sunrise-87597293.jpg

foto: lonelyplanet.com

Anul 2018 a oferit metropolei Montreal anunțuri economice majore, drame nefericite, răsturnări politice și cochetări municipale. Iată o selecție a ceea ce a zdruncinat Montrealul în acest an, spre binele orașului și nu chiar:

Pe drumuri, întotdeauna conuri portocalii

Montrealezii sunt acum obișnuiți cu lucrări majore care încetinesc traficul, dar continuă să lupte cu numeroasele blocări rutiere din acest an.

Construcția podului Samuel-De Champlain este în curs de desfășurare. Cea mai mare parte a structurii a fost terminată, în termenii stabiliţi, înainte de sfârșitul anului, însă lucrările de pavaj nu vor fi finisate în timp, din cauza vremii reci. Lucrările ar putea fi prelungite până în luna iunie 2019.

Nodul viaduct Turcot a dispărut aproape complet din peisajul din Montreal. În vara acestui an aproape, 97% din structura veche a dispărut. Această activitate a condus la închideri temporare pe tot parcursul anului. Proiectul de amenajare în zonă a unui parc, care fusese scos din construcţia nouă din motive bugetare. A fost reexaminat la cererea orașului, titrează portalul ici.radio-canada.ca.

Lucrări majore pentru întinerirea orașului

Renovarea parcului Jean Drapeau, inclusiv construirea unui nou amfiteatru în aer liber de 65.000 de locuri, se apropie de final.

Lucrările au perturbat activitățile de vară care au loc în parc, cum ar fi festivalurile: Osheaga, Île Soniq și Heavy Montreal, care trebuiau să se desfășoare pe circuitul Gilles-Villeneuve.

În același loc, proiectul de construcție a noului complex de garaje al circuitului de curse este mult mai avansat. Marcajul iconic din Plaza Saint-Hubert a intrat în istorie. A fost distrus ca parte a unui vast proiect de reamenajare a arterei comerciale, care dăunează comercianţilor. Acesta va fi înlocuit de un nou marcaj, cu un design mai rafinat şi cu un layout modernizat al străzii.

Vorbind despre afaceri, semnul magazinului Archambault a fost eliminat de proprietarii clădirii. Acesta va fi mutat de către administrația orașului, care îl vede ca pe un obiect de patrimoniu.

Transportul în comun, în mişcare

 

Valérie Plante repetă în mod regulat că dorește să fie “primarul mobilității”. La începutul anului, Montreal Transit Corporation (STM) a lansat o licitație pentru achiziționarea a 300 de autobuze hibride. Comitetul executiv a aprobat, de asemenea, un împrumut de peste 1,3 miliarde de dolari pentru a cumpăra un total de 963 de autobuze hibride până în 2024, inclusiv primele 300 deja comandate.

Linia de metrou roz este încă o idee și chiard aca se abate putin de planurile noului guvern Caquist care nu îl susține, primărița Valerie Plante îl apără de la toate tribunile. Un birou de proiectare a fost creat în luna octombrie.

În metrou, utilizatorii de telefonie mobilă pot accesa acum Internetul pe smartphone-urile lor la toate stațiile liniilor oranj, galben și albastru și între stațiile Lionel-Groulx și Beaudry de pe linia verde. Întreaga rețea ar trebui să fie conectată în 2020, susţine STM.

Noile vagoane AZUR au început să deservească si pe linia.

Lucrările pregătitoare pentru construirea serviciului de transport cu autobuzul Pie-IX Rapid (SRB) au început în liniște, la câțiva ani după lansarea proiectului. Proiectul real va fi, însă, lansat abia în 2019.

Orașul a simplificat regulile privind utilizarea autovehiculelor comun-auto. Au fost deschise noi spații pentru autoturismele car2go și Auto-mobil (un serviciu Communauto). Zona Ville-Marie permite acum parcarea acestor vehicule, cu excepția zonei centrale. Doar șase districte încă nu permit parcarea acestor mașini, mai scrie ici.radio-canada.ca.

Mașinile și bicicletele, o conviețuire dificilă

În ciuda îmbunătățirii facilităților de ciclism, inclusiv extinderea traseului pentru biciclete pe bulevardul de Maisonneuve pe strada Frontenac, rămâne trist faptul că cicliștii și-au pierdut viața pe străzile din Montreal în continuare și în acest an, în special în Rosemont și Villeray. La 24 septembrie a avut loc o consultare publică privind siguranța pietonilor și a bicicliștilor.

Între timp… la primarie

Primărița Valérie Plante, care și-a terminat primul an în funcție, are un stil mai puțin arzător decât fostul primar Denis Coderre. Ea nu sparge pietre cu ciocanul. Dar, potrivit unor surse media, a călcat şi ea prin străchini.

Ba, că in primul buget au mizat pe ridicarea taxelor contrar promisiunilor electorale. Ba, că a ținut un discurs doar în engleză la o conferință dedicată Inteligentei Artificiale. Ba, că din echipa ei face parte şi controversata primăriță din Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension, Giuliana Fumagalli, exclusă din caucus după acuzații de hărțuire. Ba, că la primărie adesea lipsește steagul Quebecului. Câte şi mai câte…

Alegerile provinciale care schimbă jocul

Alegerile generale care au condus la putere puterea de la Coalitia avenir Québec (CAQ) creează o noua dinamica în relațiile dintre oraș şi guvernul provincial.

Orientările ideologice ale Valérie Plante și ale noului prim-ministru François Legault diferă oarecum, în special în domeniul transportului public. Dar, într-un final, ambii sunt lideri profesioniști capabili să negocieze diplomatic şi să aplaneze divergentele.

Orașul miroase a canabis

Legalizarea canabisului, pe 17 octombrie 2018, a provocat o agitație așteptată, dar totodată inimaginabilă. De îndată ce s-au deschis cele trei magazine din Montreal, s-au format cozi imense și au apărut rapid rupturi de stocuri.

Unde putem fuma în Montreal? Depinde de locul unde ești. În octombrie, cele cinci cartiere conduse de Ensemble Montréal au anunțat că vor interzice consumul în locuri publice. Pe de altă parte, administraţia din centrul oraşului a preferat să trateze interzicerea consumului de canabis mai lejer, așa cum se întâmplă în cazul tutunului.

Cultura generează dezbateri

Spectacolul SLÀV, interpretat de cântăreața Betty Bonifassi și regizorul Robert Lepage, a marcat controversa scenei culturale din Montreal.

Produs în jurul unor cântece de sclavi, dar încarnat în principal de către oameni albi, piesa prezentată la Théâtre du Nouveau Monde a declanșat demonstrații și dezbateri, înainte de a fi anulată de producător, Festivalul Internaţional de Jazz Montreal.

Scena umorului a fost zdruncinată de acuzațiile de agresiune sexuală și de comportamente greșite aduse lui Gilbert Rozon, fondatorul festivalului Just for Laughs. De atunci, Bell și Evenko au preluat controlul asupra festivalului.

Compania Radio-Canada trebuie să se mute în 2019, iar noua sa locuință devine realitate. Construcția de beton și sticlă de la colțul bulevardului René-Lévesque și strada Papineau este în plină desfășurare.

Economia, în creștere cu viteză maximă

Vedem zeci de macarale în cerul Montrealului, un semn că economia se descurcă bine. Unele proiecte se mișcă mai rapid, altele se confruntă cu sistemul.

De exemplu, cazul Solargise a provocat o divergență între administrația Plante și primarul districtului Anjou, Luis Miranda. Compania britanică, care căuta o locație pentru a-și pune noua instalație de panouri solare, a ales în cele din urmă să se stabilească în Salaberry-de-Valleyfield, mai degrabă decât în terenul de golf Anjou.

Aeroportul din Montréal a anunțat că va investi 2,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a-și reconstrui pistele de decolare și de aterizare. În plus, compania, care operează aeroportul Pierre Elliott Trudeau, va construi un nou terminal până în 2030.

Des jardins si-a mutat acum mai mult de o mie de angajați la Turnul Olimpic, o premieră pentru acest edificiu care a fost pustiu de la construcția sa.

Proiectul imens RoyalMount, la intersecția autostrăzilor 15 și 40, a început încet, odată cu dezmembrarea unor clădiri. Este de așteptat ca munca să înceapă în primăvara anului 2019.

Se vorbeşte în tot Montréalul

Există tot felul de povești mari și mici care umple viața din Montreal. Aspectul toaletelor cu autocurățire, de exemplu. Trei dintre ele au fost instalate în cartierul Ville-Marie.

“Bilele satului” au dispărut pentru totdeauna la sfârșitul verii. Designerul Claude Cormier a anunțat retragerea definitivă a acestei instalații artistice de pe strada Sainte-Catherine în „satul gay-ilor”. Cu toate acestea, administrația ia convins să-i desfășoare încă un an.

Caniculele de vară nu au împiedicat pe Montrealezii de origine franceză si prietenii lor să celebreze victoria Franței la turneul de fotbal al Cupei Mondiale, care a avut loc în Rusia. După ce Franța a câștigat cu 4-2 în fața Croației, mii de oameni au ieșit pe străzile din Plateau-Mont-Royal pentru a sărbători.

Febra va fi atât de intensă si în 2026? În acest an, am aflat că metropola va găzdui si ea meciuri din cadrul Cupei Mondiale, întrucât oferta comună Canada-Statele Unite-Mexic a fost aleasă pentru a găzdui cel mai mare turneu sportiv din lume.

REDACTOR: Nicolae Popovici

Top