ANALIZĂ: România, în context regional

61936178.jpg
Contextul regional, cel puțin în ultima perioadă, arată foarte ciudat. Asta pentru că vedem că Rusia este din ce în ce mai agresivă. Chiar ieri am văzut cu toții amenințările făcute de autoritățile de la Kremlin. Ar trebui să ne fie clar faptul că Putin nu va ataca  România direct. Să nu intrăm în panică. El știe foarte clar că se va activa Articolul 5 al NATO.
Ce va face Putin? Va ataca România prin metode economice și informatice. Un atac informatic puternic poate destabiliza o țară. Aceste atacuri sunt mai ieftine și mai eficace decât o rachetă. Trebuie, însă, să fim atenți la situația din regiune. Pentru că urmează  alegeri cruciale în Moldova și Ucraina. Răspunsul lui Putin va veni, cel mai probabil, dup aceste alegeri.Luna aceasta  sunt alegeri parlamentare, iar luna viitoare vor fi cele prezidențiale în Ucraina.
Acestea sunt cruciale pentru regiune. Despre Ucraina nu se mai vorbește mai nimic. Această țară rămâne un butoi cu pulbere în regiune. În Republica Moldova avem  două situații interesante:
        –  Așa- zisele autorități  de la Tiraspol încep să revendice  localități aflate sub controlul autorităților   de la Chișinău;
       – O importantă bancă va fi cumpărată  de o bancă din Ungaria. OK! Ce este  în neregulă?  Păi în spatele băncii ungurești se află un oligarh apropiat de-al lui Putin.
       Asta înseamnă  că Moscova lucrează  economic, la Chișinău, via Budapesta. Unde este România în ecuația regională? Păi nu este!
AUTOR: Paul Szasz Sebes

***NOTA REDACŢIEI: Opiniile exprimate în acest material exprimă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat poziția editorială a redacției. Portalul moldova9.com nu este responsabil pentru exactitatea acestor materiale, iar site-ul servește drept o platformă de distribuție.
Top