Ambasadorul României, Daniel Ioniță l-a vizitat pe Ion Moraru, profesorul libertății – cel care a făcut ani grei de Gulag

acfdf2707cf535e554abafba9ffabbe3.jpg

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, l-a vizitat pe Ion Moraru, unul din protagoniștii piesei „Dosarele Siberiei”, despre care spune că este „un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, un martor ocular al atrocităților Războiului al II-lea Mondial și un supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia unde a fost trimis “cu generozitate” de NKVD”, scrie radiochisinau.md.

„Am avut acel sentiment unic că mă întâlnesc cu ISTORIA. Am întâlnit un OM, cu o inima mare și minte lucidă, cult și educat (“am făcut 4 clase la români, între 1936 și 1940 și mi-au fost suficiente”), cu o memorie excepțională, în stare să deapene povești fascinante despre trecut, să recite poezii din George Coșbuc și Esenin și care în pofida atrocităților prin care a trecut – temnița grea, foamete, frig, spaima morții din mina de carbune în care a rămas îngropat de viu și multe, multe altele, cu credință în Dumnezeu, înțelepciune și iubire i-a iertat pe toți și este până la 90 de ani senin în suflet și luminat în gând. Ion Moraru este unul dintre protagonistii piesei de teatru Dosarele Siberiei, pusă magistral în scenă de Teatrul National Mihai Eminescu din Chisinau. Mi-a spus că acele povești trebuie să fie spuse și cunoscute de toți, însă ei – deportații care au supraviețuit – nu au nevoie de razbunare (“să nu uitati, dar să nu ne răzbunați”). M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui, care acum e bătrân și neputincios. Arareori am avut prilejul să cunoasc astfel de Oameni, adevarate enciclopedii vii ale istoriei noastre recente – cu rănile dragostei de neam încă nevindecate, demni și mândri, sensibili și înțelepți. Multă sănătate și viață lungă, domnule Ion Moraru!”, a scris ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, pe pagina sa de facebook. 

Premiera spectacolului “Dosarele Siberiei”, dedicat împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste, a avut loc, la 5 și 6 iulie la Teatrul Național “Mihai Eminescu”. Spectacolul a fost realizat în baza memoriilor Ecaterinei Chele, Margaretei Cemârtan–Spânu și ale lui Ion Moraru, foști deportați, mai titrează radiochisinau.md.

Top