Publicat la 2020-07-13

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Alte noi specii de animale sunt pe cale de dispariție

2 min read

Un hamster obișnuit care trăiește în Rusia și Europa,  balena netedă nordică(Eubalaena glacialis) și aproape o treime din speciile de lemur au fost adăugate pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Potrivit experților citați de The Guardian, hamsterul a suferit o reducere bruscă a populației în habitatul său  și, dacă nu se iau măsuri, ar putea dispărea complet peste 30 de ani. Motivul este reducerea vitezei de reproducere a speciei: dacă mai devreme o femelă  năștea mai mult de 20 de pui pe an, acum acest indicator a scăzut la 5-6 indivizi. Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin ce a determinat reducerea reproducerii. Printre cauzele posibile se numără dezvoltarea industrială, extinderea terenurilor agricole și încălzirea globală. Astăzi, un hamster obișnuit, care era răspândit în întreaga Eurasie, din Belgia până în nord-vestul Chinei, a dispărut din 75 la sută din arealul  său din Europa de Est.

O listă actualizată a animalelor pe cale de dispariție include, de asemenea, balena nordică (Eubalaena glacialis). Din anul 2011, populația acestei specii a scăzut cu până la 11%. Acum, în lume, există doar aproximativ 250 de indivizi maturi. Motivele acestei statistici triste sunt decesul animalelor nimerite în plase și coliziunile cu navele, precum și  scăderea ratei de reproducere.

De menționat că 33 de specii de lemuri au completat lista dată – populația acestora este în scădere bruscă din cauza defrișărilor și a vânătorii, atât în ​​Africa cât și în Madagascar.

În total, numărul de specii înscrise în Cartea Roșie a depășit cifra de 120 de mii – 120.372 specii de animale.

sursa: ecofm.md