Alexandru Slusari: “A fost solicitată urmărirea penală pe numele lui Iurie Leancă, Adrian Candu, Anatol Arapu și Dorin Drăguțanu”

a29f2c52bf5d437d3525e810e338d65f.jpg

foto: radiochisinau.md

Comisia parlamentară privind investigarea fraudei bancare a venit cu o solicitare către Procuratura Generală, privind pornirea urmăririi penale pe numele fostului premier al Republicii Moldova Iurie Leancă, fostului ministrul al Economiei, Adrian Candu și al fostului ministru al Finanțelor, Anatol Arapu și Dorin Drăguțanu, guvernator al BNM până în 2015, scrie radiochisinau.md.

Aceștia ar putea fi urmăriți penal pentru neglijență în serviciu. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Comisia de anchetă a constatat că după ce Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Națională în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a avea administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„ Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanților de stat, controlul asupra Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datorie de stat și pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5%”, a adăugat președintele Comisiei, Alexandru Slusari.

Top