Publicat la 2020-10-27

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie, monitorizate de peste două mii de observatori naționali și internaționali

1 min read

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1.884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali, acreditați de Comisia Electorală Centrală.

Potrivit autorității electorale, în cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali.

Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar fotografii şi imagini video pot fi făcute cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

CEC precizează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a CEC.


Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.