Acum 5 ani ne luam rămas bun de la Ana Barbu. Melodiile regretatei interprete, incluse în colecţia Bibliotecii Naţionale a Moldovei

unnamed-5.jpg

Acum cinci ani cu ropote de aplauze și cu mii de flori de liliac, regretata interpretă Ana Barbu a fost condusă pe ultimul drum. 

Ana Barbu s-a stins din viață în dimineața zilei de 18 mai 2015, la vârsta de 55 de ani, în urma unei scleroze amiotrofice.

NATALAI BARBU, interpretă

Acum 5 ani, ai plecat de lângă noi. A fost cea mai grea zi din viaţa mea, cea mai întunecată perioadă. Mi-a fost atât de greu să accept că ne-ai părăsit. Cu timpul însă m-ai tot vizitat, m-ai alinat în visele mele, mi-ai dat puţin câte puţin încredere că totul va fi bine. Ştiu că eşti la lumină acum, în braţele Divine şi că ne protejezi din subtil. Te iubesc şi îţi mulţumesc că mi-ai fost mămică.

În 2018, fiica Anei Barbu, interpreta Natalia Barbu a lansat piesa „Elegie”, dedicată mamei sale.

De asemenea, azi când o comemorăm pe regretata interpretă Ana Babru, din colecțiile Bibliotecii Naționale a Moldovei vă propunem o serie de creaţii în interpretarea regretatei artiste:

COLECŢIA BIBLIOTECII NAŢIONALE A MOLDOVEI

Ana Barbu a văzut lumina zilei pe data de 30 octombrie 1959. A fost interpretă de muzică populară, romanţe şi de estradă din Republica Moldova. A fost cunoscută mai ales pentru piesa „Flori de liliac”, care era ca o carte de vizită a sa. În anul 2011 devine artist al Poporului. 

Prima oară Ana Barbu a evoluat pe scenă în clasa a treia la școala medie. La sărbătorirea zilei de 8 martie, ea a interpretat cântecul Sofiei Rotaru „Orașul meu”. După aceasta a început să interpreteze cântece populare din repertoriul Mariei Drăgan şi al lui Nicolae Sulac.

La Bălți a absolvit Colegiul de Muzică, specialitatea canto academic. După absolvire, a venit la audiție la Veronica Garștea și a fost angajată în Capela Corală Academică „Doina”. Cântăreața a început să-și caute calea sa în creație: inițial ea a visat să devină interpretă de operă, însă mai târziu s-a implicat în muzica populară și de estradă.

În 1993 se mută cu traiul la Chișinău, unde a apărut pentru prima dată pe scena profesionistă. În 1993 a fost angajată în orchestra de muzica populara „Fluieraș”, sub conducerea lui Serghei Lunchevici, iar mai târziu a trecut în ansamblul „Mugurel”, ca apoi să fie solistă a Orchestrei de Muzică Populară a Ministerului Afacerilor Interne, primind și gradul de căpitan în poliție.

A concertat activ în Republica Moldova, Canada și în alte țări. A primit titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova. S-a stins din viață în dimineața zilei de 18 mai 2015, la vârsta de 55 de ani, în urma unei scleroze amiotrofice.

REDACTOR: Vitalie Guţu

Top