Publicat la 2019-06-28

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Absolvenți de ZECE. Elevii care au la BAC 10 pe linie au fost provocați de ministra Educației să propună schimbări în sistemul de învățământ

3 min read

Elevii care au obținut media „10” la  examenul de BACALAUREAT au fost invitați la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Ministrul Liliana Nicolaescu-Onofrei i-a felicitat pe tineri pentru rezultatele remarcabile la examenul de Bacalaureat din acest an.

Anatol Topală, directorul Agenției Naționale pentru Curriculum ți Evaluare, a apreciat în mod deosebit efortul elevilor, dar și corectitudinea de care au dat dovadă. Acest lucru înseamnă că tinerii sunt și vor rămâne oameni onești, care vor respecta și vor promova valori importante pentru societate.

Lilia Ivanov, șef de direcție în cadrul Agenției, și-a exprimat admirația pentru perseverența demonstrată de către tineri, dorindu-le să rămână ambițioși în continuare.

Apoi elevii au fost provocați la o discuție mai puțin formală despre ce și cum ar  fi bine să schimbăm în sistemul educațional.

Întrebați ce ar face dacă ar fi miniștri ai Educației, tinerii au răspuns că ar modifica curriculumul școlar, pentru ca disciplinele de studiu să devină mai atractive și mai interactive. E nevoie de mai puțină teoretizare, mai multă practică, mai multe activități extracurriculare și de un model mai flexibil de construire a programului de studii la liceu, pentru ca elevii să poată alege cu adevărat ceea ce îi pasionează mai mult.

La întrebarea cum poate fi sporită atractivitatea și prestigiul profesiei de pedagog, elevii au considerat că e necesar ca în sistem să fie atrași cei mai buni tineri, încurajându-i și motivându-i, inclusiv financiar.

La finalul întâlnirii, Liliana Nicolaescu-Onofrei i-a îndemnat pe tineri să mențină legătura cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, să vină în continuare cu propuneri și sugestii și, oriunde ar alege să studieze în continuare, să împărtășească din bunele practici și noile experiențe pe care le vor avea.

Menționăm că, în conformitate cu rezultatele preliminare ale sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat 2019, unsprezece elevi au obținut media 10,00:

 • Cătălina Barbaroș, Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Florești;
 • Adriana Buțcu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din s. Pepeni, r-nul Sîngerei;
 • Daniela-Patricia Covali, Instituția Publică Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din mun. Chișinău;
 • Elena Grosu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Ungheni.
 • Mihaela Eșanu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău;
 • Mihaela Lozan, Instituția Publică Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din mun. Chișinău;
 • Nicolae Odagiu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Spiru Haret”  din mun. Chișinău;
 • Cvintilian Roșca, Instituția Publică Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes” din mun. Chișinău;
 • Cristina Susanu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Chișinău;
 • Alina Tarlapan, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bălți;
 • Ioana Vataman-Mărgineanu, Instituția Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău. 

REDACTOR: Diana Botnaru

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.