Publicat la 2020-12-08

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

A fost inaugurată o pictură murală de aproape 700 m2, dedicată solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor, realizată pe pereții gardului RTEC

4 min read

Astăzi, în capitala, a fost inaugurată o pictură murală de aproape 700 m2 dedicată solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor, realizată pe pereții gardului RTEC. Această inițiativă a fost implementată în cadrul campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în Moldova cu suportul financiar al Suediei și realizată de asociația obștească „Urban Spirit Family” în colaborare cu Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Primăria Municipiului Chișinău.

Începând cu 25 noiembrie, când a fost lansată campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, echipa AO „Urban Spirit Family”, condusă de Inna Jeleascova, artista cunoscută sub pseudonimul iZZY iZVNE, împreună cu echipa White Tigers Crew, au pictat peretele gardului RTEC cu imagini ce vizează egalitatea de gen și eliminarea violenței față de femei și fete. În susținerea campaniei globale derulate sub egida Secretarului General al ONU cu genericul „Colorează lumea în oranj”, pictura murală are o mărime de aproximativ 700 metri pătrați  și conține imagini și mesaje dedicate subiectului egalității de gen și combaterii violenței împotriva femeilor. Culoarea principală a imaginii este oranj, simbol al speranței pentru o viață fără violență pentru fiecare femeie și fată.

„Avem o rată de peste 63 % de femei și fete care sunt sau au fost agresate fie fizic, psihologic sau sexual. Aceasta se întâmplă în jurul nostru, în apartamentele vecine, la locul de muncă, în localitățile rurale și urbane. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să punctăm astfel de subiecte și să nu le ascundem. După părerea mea, a fost o idee foarte bună de a transforma un perete mut într-un perete care vorbește, într-un perete care ne comunică un mesaj. Sunt sigur că mai devreme sau mai târziu, fiecare persoană care va trece pe alături va observa această pictură și cel puțin se va întreba despre ce este vorba, iar scopul de sensibilizare a publicului va fi atins” – a menționat în cadrul evenimentului de inaugurare Ion Ceban, Primarul municipiului Chișinău.

„S-ar putea ca o singură lucrare creativă să nu poată reflecta tot impactul violenței, totuși, arta este recunoscută drept o modalitate de a exterioriza emoțiile și aceasta poate sensibiliza populația într-un mod vizibil. Atunci când vorbim despre violența în bază de gen, aproape întotdeauna vorbim despre legislație. Dar să nu uităm și despre sensibilizarea culturală și schimbările sociale. Pentru că schimbările pot apărea, dacă încercăm să abordăm problema prin diverse modalități. Reprezentanții și reprezentantele din medicină, asistență socială și poliție lucrează foarte mult pentru a preveni și combate violența. La rândul nostru, în calitate de membri ai societății, putem înfrunta violența, demonstrând că nu o acceptăm. Sper că, datorită acestei picturi murale, ne vom opri și vom reflecta asupra acestei probleme. Aceasta poate fi o reamintire pentru fiecare dintre noi că trebuie să  combatem violența” – a subliniat în discursul său Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Reprezentantă de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a relatat: „Recurgem la arta stradală pentru a disemina pe larg mesajele Campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”. La baza perpetuării violenței în bază de gen se află inegalitățile de gen care încă mai există în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. Aceste mesaje ne îndeamnă să respectăm egalitatea de gen, să împărțim grija pentru copii și responsabilitățile casnice, dar și din afara casei, să fim responsabili, individual și colectiv, de eliminarea tuturor formelor de violență și să creăm un viitor mai bun pentru copiii noștri”.

Iluminarea picturii murale pe timp de noapte va fi asigurată de către Regia Transport Electric Chișinău (RTEC).

„Salutăm Campania „16 Zile de Activism împotriva Violenței în Bază de gen” și suntem mândri că această pictură-simbol a fost realizată pe peretele companiei noastre. Aici veți vedea multiple mesaje care considerăm că vor avea un impact asupra societății. Săptămâna viitoare vor fi finalizate lucrările de iluminare a peretelui și acesta va putea fi admirat și pe timp de noapte” – a spus Dorin Ciornîi, Directorul General al Întreprinderii Municipale Regia Transport Electric Chișinău.

”Energia interioară a unei persoane nu depinde de gen. Nu contează dacă ești bărbat sau femeie, suntem cu toții egali și la fel de capabili să schimbăm această lume spre bine. Foarte multe persoane ne-au mulțumit pentru acest proiect. În timp ce lucram asupra acestei picturi murale, mulți șoferi se opreau și ne serveau cu ceai fierbinte. Ne-a plăcut foarte mult că se opreau mulți bărbați, ne mulțumeau și ne spuneau că aceasta este o temă foarte importantă și că ea a atins inclusiv familiile lor”. – a povestit, iZZY iZVNE (Inna Jeleascova), artistă din Republica Moldova, directoarea AO ”Urban Spirit Family”.

În cadrul campaniei, la fel,  sunt organizate 5 ateliere de lucru Graffiti/Street Art  cu tinerii și tinere din Chișinău, Cahul, Ungheni, Comrat și Leova. Pe lângă aceasta, 2 picturi murale profesionale dedicate prevenirii și combaterii violenței în bază de gen au fost realizate de către echipa ”Urban Spirit Family” la Cahul și Ungheni. 

Notă: Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului. În Republica Moldova, această campanie se organizează de 19 ani consecutiv de către Guvernul Republicii Moldova, autoritățile locale, organizațiile internaționale și societatea civilă.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.